Hlavní navigace

AMD: x86 umírá a Llano je rychlejší než Sandy Bridge

2. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD proti sobě staví dva 14" notebooky, jeden se čtyřjádrem Intelu a druhý se svým, srovnává výkon v multitaskingu a spotřebu při něm. Jak to dopadlo? Podívejte se sami:

Řada z vás bude asi považovat za neférové, že AMD do srovnání procesorů míchá i grafickou kartu. AMD totiž tvrdí, že éra x86 procesorů pomalu končí a dnes je čas pro akcelerovaná řešení čehokoli a procesory jako jejich APU. Proto je třeba srovnávat multitasking všech typů úloh. V prezentaci vidíte nějaké počty v Excelu, 3D hru, rendering a video, na Llanu dokonce s post-processingem. K tomu je zde srovnaná spotřeba, která pochopitelně vychází lépe pro AMD. Otázkou je, jak to bude vypadat v klidu, při skvěle vyřešené klidové spotřebě procesorů Sandy Bridge. Ve výsledku je ale AMD i výkonnější, i když to je spíše zásluha integrovaného Radeonu, který jasně poráží Intel HD Graphics 3000.

Limit architektury x86 je s APU pryč

Nový název procesoru i grafiky v perexu vás jistě zlákal, ale musím vás
trochu zchladit - bohužel neznáme specifikace nové mobilní hvězdy. Oba procesory jsou pochopitelně mobilní, Core i7-2630QM asi znáte, jde o mobilní čtyřjádro (osm virtuálních jader) na 2,0-2,9 GHz, AMD A8-3510MX je potom také 32nm mobilní čtyřjádro, takt ale neznáme. V jednom čipu má Llano nejen čtyři jádra procesoru, ale také 480 stream procesorů grafiky Radeon HD 6620M. Je nasnadě, že v desktopu a v notebooku najdete v Llanu asi jinou grafiku, když to AMD na rozdíl od APU Zacate a Ontario má potřebu rozlišovat písmenem M na konci modelového označení.

KL24


AMD se podle svého vyjádření už nesnaží za každou cenu dosáhnout vrcholného výkonu x86 procesoru. Jejich cíl je prý poskytnout uživateli vysoký výkon nejen procesoru jako takového, tedy CPU, ale hlavně výkon v grafických úlohách a operacích s videem, protože to je činnost, která je dnes podstatná, častá a důležitá. Aby bylo jasno - AMD se ale pochopitelně nevzdává pozice lídra na poli x86 procesorů a stále se chce dostat na dávno ztracený výkonový trůn s jádrem Bulldozer. Právě APU, tedy Llano, Zacate a Ontario, tu jsou pro běžné lidi, kteří potřebují rovnováhu mezi početní i grafickou silou.

Zdroj: Legit Reviews

Byl pro vás článek přínosný?