Hlavní navigace

AMD změní značení procesorů

22. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud označíte procesor číslem 9950, už nemáte příliš mnoho prosotoru, kam zařazovat vyšší modely. AMD tedy muselo vymyslet nové schéma značení, které budou používat procesory založené na 45nm jádře Deneb. Název Phenom a rozlišení na X3 a X4 zůstává, modelové číslo ale bude pětimístné, jak píše server Expreview.

První dva modely s taktem 2,8 a 3 GHz určené do socketu AM2 ponesou označení Phenom X4 20350 a 20550. Obecně bude řada 20x00 vyhrazena čtyřjádrovým Phenomům s plnou velikostí cache (tedy 4× 512 kB L2 a 6 MB L3), řada 16x00 čtyřjádrům s deaktivovanou L3 cache (později by AMD mělo začít vyrábět jádro Propus, které L3 cache nebude fyzicky obsahovat).

Podobné to bude s tříjádry. Modely s L3 cache spadají do řady Phenom X3 14x00, s cache druhé úrovně si musí vystačit řada 12x00. Tabulka z Expreview neuvádí žádná dvoujádra, pokud je tedy AMD vůbec chystá, každopádně i pro ně nový systém značení najde prostor. Stejně tak procesory s šesti, osmi nebo dvanácti jádry lze do pěticiferného systému pohodlně zapracovat (ty jsou ale ještě hudbou budoucnosti a jsou určené do víceprocesorových serverů).

MMF24

Připomeňme, že AMD chtělo zavést nové značení už s příchodem prvních Phenomů, nakonec se ale kvůli jeho složitosti rozhodlo pro mírně upravený systém s označením počtu jader a čtyřciferným číslem. Budou se zákazníci orientovat v pětimístných označeních? Nelze vyloučit, že si AMD za rok vymyslí zase úplně jiný systém, čímž ve značení udělá ještě větší zmatek, než který už v něm je.

Zdroj: Expreview

Autor článku