Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Ampere přejde z jader od ARMu na vlastní architekturu. Máme parametry 128jader Altra Max. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 27. 5. 2021 19:38

    Jan Olšan

    X-Gene nevyšlo v roce 2011/2012, to bylo jenom oznámeno na papíře. Vyšlo až o dost později iirc v roce 2014 (Apple je předběhl s vydáním 64bit. jádra v roce 2013) a to byl ten problém. Byl to úspěch v tom, že to byl první 64bit. serveorový ARM na trhu, zatímco předtím nebylo nic (jen Calxeda, která bylo moc málo) a tím pádem se mohlo dál pohnout rozjíždění té platformy, to máte pravdu.

    Ale jako produkt nebo obecně procesor pro praktické nasazení to selhalo, výkon nebyl nic moc a nezafungovala moc ani ta efektivita - než to vyšlo, měl Intel venku 22nm Atomy Avoton, proti kterým tehdy už X-Gene nevypadal dobře. Že to bylo na 40 nm není úplně výmluva, ale spíš část toho problému. Další generace měly stejné jádra a přicházely logicky ještě později a IIRC se nevyvíjely dost rychle na to, aby se staly zajímavější.

    Tím pádem X-Gene myslím nikdy moc nevystoupil z niky procesoru, který je pro "vývoj ARM serveru", ale už ne úplně pro produkční ARM server. Za praktický byl považovaný spíš až ThunderX2. A to je to o čem píšu, když říkám, že "jádra nebyla nikdy příliš dobrá", myslím že to, že ta architektura byla přinejlepším nemastná neslaná, není jenom můj názor.

    "Takze z pohledu ARM sveta blabolite. Z pohledu porovnavani s amd64 svetem budiz, ale porovnavate jabka a hrusky." -- no právě. Aby se to mohlo ucházet o trh a ne jen o trh "vývojářských strojů určených pro přípravu na budoucnost", tak to muselo být nějak konkurenceschopné proti x86. A v podstatě nebylo.