Hlavní navigace

Analytici: 3D zobrazení na PC neprorazí

6. 1. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

O 3D zobrazení slýcháme jako hardwaroví nadšenci nejčastěji ve spojení s Nvidií a její technologii 3D Vision. Zdálo by se, že má kalifornská firma dobře našlápnuto a chybí pouze větší výběr 120Hz displejů. Avšak podle analytické firmy DisplaySearch, která se zabývá trhem zobrazovacích zařízení, se stereovize rozšíří ve spotřební elektronice a na počítačích zůstane raritou. Server X-bit labs publikoval předpověď DisplaySearch týkající se trojrozměrných zobrazovadel na příštích osm let. Budeme se jí v budoucnu smát, nebo uznale přikyvovat?

Odhad celkových prodejů a obratu

V roce 2018 by se 3D televizory měly přiblížit dosahu širší veřejnosti: prodat se má 64 milionů kusů za celkem 17 miliard dolarů (což odpovídá průměrné ceně pod 300 dolarů za kus). Trhem menším co do celkového obratu, ale větším co do počtu jednotek mají být mobilní zařízení (telefony, fotoaparáty, kamery): zde by mělo nalézt své působiště dokonce 71 milionů 3D displejů. V segmentu osobních počítačů, stolních i přenosných, prodeje 3D monitorů také porostou. Ale v roce 2018 se jich dohromady prodá necelých 28 milionů a dosáhnou penetrace okolo tří a půl procenta.


Nvidia 3D Vision: stane se slepou uličkou vývoje?

Převažující technologií obrazovek používaných pro 3D zobrazení bude stále LCD a drtivá většina displejů bude vyžadovat speciální brýle (zakrývací nebo polarizační). V tomto světle je poněkud podezřelé, že by se stereovize měla nejradikálněji rozšířit zrovna na mobilních zařízeních, ale analytici určitě ví, o čem mluví, že?

CS24

Jste ohledně výhod trojrozměrného zobrazení skeptičtí? Můžete jej vyzkoušet v kině. V letech 2010 a 2011 má přibýt dohromady sedmnáct tisíc kinosálů schopných promítat ve 3D, takže je docela velká šance, že takové kino vyroste i poblíž vašeho bydliště.

Zdroj: X-bit labs

Autor článku