Hlavní navigace

Analytik: Windows 8 uživatele počítačů nezaujmou, na trh s tablety přijdou příliš pozdě

7. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Analytik si stojí za tvrzením, že Windows 8 nebudou uživatele osobních počítačů příliš zajímat. Podobným tvrzením se nelze nedivit, osmičky budou znamenat zlom především v oblasti dotykového ovládání. Což bude primárně zajímat majitele tabletů, zatímco na počítačích bez dotykových obrazovek přejdeme řadu nových aspektů operačního systému mlčením, poněvadž pro ně nenajdeme uplatnění.

Zajímat nás bude leda to, jak se bude Metro a dotykové prvky ovládat pomocí myši a klávesnice. Je opravdu dost pravděpodobné, že se rychlé přecházení z ověřených a velmi příjemných sedmiček konat nebude. Analytik předpovídá, že úspěch nového operačního systému proto bude poloviční. Na tabletech by si oblibu získat mohl, ale zatvrzelé písíčkáře nechá chladné. Důvody k přechodu na osmičky však nemusí vypovídat nic o kvalitě systému jako takového.

Může jít o dobrý produkt, který si budeme rádi užívat na nových počítačích, spíše se jen vyhneme upgradu na stávajících mašinách. Skoro jediným důvodem by mohl být obchod s aplikacemi, který ale bude stejně hlavně distribuovat dotykové programy pro Metro. To nás na běžných počítačích zřejmě tolik zajímat nebude. Analytik se rovněž bojí nekompatibility, jíž by mohlo přinést zaměření Microsoftu na dotykové aplikace. Jenže Microsoft nám slibuje velmi dobrou kompatibilitu, takže toho bych se nebál.

MMF24

Jedna z dalších nedávných zpráv hovoří o tom, že tablety s Windows 8 přijdou příliš pozdě. Momentálně by o ně měla zájem asi čtvrtina zákazníků v USA. Pakliže by Microsoft neuspěl na trhu s tablety, mohly by se osmičky stát malým fiaskem. Beru teď v potaz výše uvedenou předpověď, podle níž nebudou mít co nabídnout uživatelům klasických počítačů. O tabletech se v tuto chvíli moc neví, řada informací bude teprve uveřejněna. Konkurence mezitím zvesela zásobuje domácnosti svými tablety. Bude mít Microsoft šanci nastoupit do rozjetého vlaku?

Zdroj: WinRumors