Hlavní navigace

Prostě to zařídíme. Babiš řekl Cookovi, ať v Praze postaví Apple Store

25. 1. 2019

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ve švýcarském Davosu se tento týden koná zasedání Světového ekonomického fóra, na kterém se pravidelně od roku 1971 scházejí přední politici, významné firmy, vědci a novináři z celého světa, aby diskutovali o aktuálních společenských problémech.

Včera do alpského města zavítal i český premiér Andrej Babiš. Na programu měl mj. schůzku s Johnem Donovanem, ředitelem největšího amerického operátora AT&T. Setkal se též s viceprezidentem IBM Martin Schroeterem a šéfem Applu Timem Cookem.

Babiše při půlhodinovém setkání s Cookem navrhl, aby Apple v Praze otevřel kamenný obchod. „Tim Cook byl absolutně nadšený z toho, že v Česku máme více než 500 vědců v oblasti umělé inteligence. Taky jsem nabídnul společnosti Apple, aby v Praze vybudovali Apple Store. Ten je jenom v deseti evropských zemích, jeden je přímo v pařížském Louvru,“ uvádí PR tým premiéra na oficiální facebookové stránce.

Tim Cook Andrej Babiš Tim Cook se v Davosu sešel s Andrejem Babišem (zdroj: FB Andreje Babiše)

Premiér dokonce navrhl, že by se Apple Store dobře vyjímal v budově ministerstva pro místní rozvoj na Staroměstském náměstí. V moci předsedy vlády sice není rozdávat nebo pronajímat veřejné budovy komukoliv, kdo si o to řekne. Cook ale dle Babiše překvapil tím, že prý sestaví koordinační tým, který by Apple Store v Praze skutečně připravil.

KL24

Jestli se tak opravdu stane, to dopředu nelze předjímat. O vybudování Apple Storu v Praze se spekuluje již tři roky, americká společnost k tomu ale dosud žádné kroky nepodnikla. V celém Česku mezitím ale vznikla řada certifikovaných obchodů Apple Premium Resellers, koutků uvnitř jiných obchodů. tzv. Apple Shops nebo autorizovaných servisů Apple Premium Service Provider.

Budova Ministerstva pro místní rozvoj ČR na Staroměstském náměstí Budova Ministerstva pro místní rozvoj ČR na Staroměstském náměstí (zdroj: MMR)

Český premiér se již v minulosti zajímal o výstavby rychlobruslařské dráhy, kryté haly pro sjezdaře, zimního stadionu pro brněnskou Kometu či dálnice D1. Otevření Apple Storu má ze všech projektů největší naději již jen kvůli tomu, že by na něj nešly veřejné prostředky.

Byl pro vás článek přínosný?