Hlavní navigace

Android 4.0 Ice Cream Sandwich: vše, co jste chtěli vědět

19. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nové rozhraní, multitasking, plocha, klávesnice a ovládání hlasem

Tip: Galaxy Nexus: pan dokonalý Android

Nové rozhraní

Jak už asi víte, Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS) spojuje obě předchozí větve – telefonní (2.3 Gingerbread) a tabletovou (3.2 Honeycomb). ICS už je připraven pro oba druhy zařízení nehledě na velikost a rozlišení displeje. Kvůli tomu muselo dojít ke změnám v uživatelském rozhraní. Můžeme ale říct, že systém více vychází z Honeycombu. Je navíc optimalizován pro displeje s vysokým rozlišením. Je proto otázkou, jestli bude dobře použitelný i pro stávající smartphony.

Zatím představená verze pro Galaxy Nexus má tradiční rozložení s lištou nahoře a tlačítky dole. U tabletů zůstane obojí vespod.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Galaxy Nexus je první podporovaným telefonem, který nemá žádná přední tlačítka, vše se řeší softwarově přímo na displeji, kde vespod trůni tři – zpět (nově provedená šipka), domů a přepínač aplikací. Tlačítka navíc nejsou stále vidět jako u Honeycombu, ale třeba v přehrávači videa zmizí (no konečně). Zapracovalo se na rozpoznávání gest.

Android 4.0 dostal zbrusu nový font Roboto.

Multitasking

Zde se prakticky nic nemění. Samozřejmostí je běh více aplikací na pozadí. Co se však povedlo – v přepínači aplikací lze libovolné okno ručně ukončit táhnutím náhledu do strany. Jen uchopíte a vyhodíte. I když se výrobci OS stále snaží o chytrou predikci, co uživatelé spouštějí, co už nepotřebují a co automaticky vypnout, ruční ukončení je pro mnohé stále důležité.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich 

Notifikace

Správce upozornění je podle screenshotu dostupný i v lock screenu. Stačí táhnout lištou dolů (telefon) nebo nahoru (tablet).

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Složky

Aplikace a kontakty lze na ploše sdružovat do složek. Systém inspirovaný iOS se bude hodit, pokud chcete na jednom místě mít třeba všechny zástupce her, případně do složky nasypete kontakty, se kterými nejčastěji komunikujete.

Na mobilech nebude chybět funkční lišta s oblíbenými aplikacemi. Na ni si vložíte aplikace a složky, které nejčastěji používáte. Lišta je totiž stejná na všech plochách.

Widgety

Android hodně zpopularizoval aktivní prvky na ploše – widgety. Novou funkcí v Androidu 4.0 je, že je lze libovolně roztáhnout na výšku i šířku, takže si obrazovku vyplníte dle libosti. Předdefinované volby vývojářů aplikací akorát způsobovaly chaos.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Nový lock screen

Při zamknuté obrazovce jsou dostupné další funkce. Táhnutím horní lišty otevřete notifikace. Vedle tlačítka zámku je nová ikona fotoaparátu, která vás rovnou přenese do aplikace (stejně to má i iOS 5). A při přehrávání hudby lze na pozadí vidět přebal alba a přeskakovat skladby.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Klávesnice

Google slibuje rychlejší a přesnější psaní. Do Androidu 4.0 nasadil nové slovníky, které si mají lépe poradit se zdvojením písmen, vynechanými znaky nebo mezerami. Našeptávač se zjednodušil, ukáže jen tři napovězená slova v jednom řádku. A nová slova lze jednoduše zařadit do slovníku pomocí dvou kliknutí. Do Androidu lze přidat slovník, kontroly pravopisu a další textové služby třetích stran.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Lepší ovládání hlasem

Nechybí ani oblíbené hlasové rozpoznávání. To má nový kontinuální mód, takže lze u diktování dělat delší mezery a není třeba stále klikat na mikrofon. Slova, u kterých si Android není jist, podtrhne šedou linkou. Pokud na ni kliknete, zobrazí se možné alternativy a text snadno opravíte. U vět lze vkládat interpunkci, snad budou otazníky, tečky, čárky a vykřičníky fungovat i v češtině.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Chytřejší adresář, lepší foťák, video i galerie, rychlejší prohlížeč a Beam

Monitor dat

Tohle bude opravdu bezvadná funkce pro šťouraly. Aplikace „Data usage“ hlídá, kolik dat se přenáší pomocí Wi-Fi a mobilní sítě operátora. Nastavit lze limit, kdy má telefon hlásit varování (třeba před vypršením FUP), kdy sítě rovnou vypnout, sledovat můžete náročnost jednotlivých aplikací a zjistit tak, která žere nejvíce.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Přepracovaný adresář kontaktů a volání

Adresář kontaktů trochu připomíná People hub ve Windows Phone. Hodně spoléhá na fotografie, spojuje na jednom místě několik sítí a kontaktů najednou. Stejně tak nechybí hlavní kontakt Me (Já), kde je nečekaně vaše vizitka (jako ve WP). Adresáři můžete sjednotit kontakty ze sítí Googlu, Twitteru a LinkedIn. Facebook zřejmě chybí, ale možná se do adresáře zařadí pomocí aplikace a dostupného API Googlu. U kontaktů najdete jednak list s adresami, jednak aktivitu na sociálních sítích (opět inspirace WP).

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich   

U kontaktů jsou použity detailnější fotky (256 × 256 px míst 96 × 96 px)

Fotoaparát a galerie

Aplikace Fotoaparát i Galerie byly z gruntu přepracovány. Na Galaxy Nexusu byl předveden rychlopalný režim snímání, foťák má mít nulovou prodlevu při stisknutí spouště. Ostří se tradičně automaticky nebo ručním klepnutím někam do scény, ale nechybí ani detekce obličeje. Aplikace podporuje „stabilizovaný zoom“. Samozřejmě pouze digitální, takže jej vůbec nepoužívejte.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Opravdovou killer funkcí ale může být tvorba panoramat. Jestli znáte Photosynth z iPhonu, tak Android 4.0 zavádí obdobný režim. Během focení nemusíte mačkat spoušť, jen se pomalu otáčíte na místě (jako byste točili video) a telefon sám automaticky lepí snímky k sobě. Jednodušší to být nemůže.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Galerie lze nově řadit i podle štítků, osob a míst. Náhledy jsou zobrazeny v šachovnici těsně u sebe. A přibyly nástroje pro úpravu fotek: tradiční otáčení, ořez, úrovně, odstranění červených očí a různé efekty. Fotky lze hned sdílet v sociálních sítích, poslat e-mailem, přes Bluetooth apod. Galerie má také nové widget na plochu.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Fotky lze automaticky posílat do Google+/Picasa.

Video

V režimu natáčení lze využít kontinuálního ostření a během záznamu lze fotit snímky (v rozlišení videa). Při videohovoru je možné aplikovat v reálném čase efekty, které vám zdeformují obličej, kdybyste náhodou chtěli druhou stranu pobavit. Efekty jsou akcelerovány pomocí GPU, takže by neměly brzdit celý systém.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Screenshoty

Konečně si pánové a dámy v Googlu uvědomili, že lidé (a hlavně redaktoři) chtějí jednoduše snímat obrazovku. Doteď se to muselo řešit pomocí SDK a kabelu nebo rootnutím zařízení. S Androidem 4.0 stačí stisknout tlačítko pro zvýšení hlasitosti a vypnutí. Screenshot v PNG se uloží do galerie.

Prohlížeč násobně rychlejší

Jestli jste čekali plnohodnotné Chrome jako na desktopu, tak vás zklamu. Alespoň lze synchronizovat záložky s desktopem. Nově lze v menu nastavit, aby se při prohlížení vynutily plnohodnotné verze webů místo těch mobilních. Prohlížet můžete až v 16 tabech (záložkách).

Kromě zoomování je možné v menu nastavit výchozí velikost textu. Zajímavou novinkou je podpora pro čtení offline. Stránka se uloží do zařízení, což se hodí třeba pro jízdní řády, nedočtený článek atd. Zatím nevíme, jestli se ze stránky osekají přebytečné menu a informace, jako to umí nový iOS (a všechny ty Readtilatery…).

Android 4.0 Ice Cream Sandwich Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Zlepšen byl výkon. Android 4.0 má nový jádro WebKit a V8 Crankshaft, které zrychlí vykreslování na stávajících zařízeních. Navíc umí využít více jader, což lze vidět z grafů Galaxy Nexusu a Nexusu S.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

E-mail a kalendář

Hlavní změnou je lepší našeptávač adresátů, který více pracuje s obrázky a napovídá kontakty, se kterými si píšete nejčastěji. Nově si lze nastavit několik rychlých odpovědí, tedy předdefinovaných zpráv: „Dnes se v práci opozdím.“

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Klient umí synchronizovat i podsložky v účtech IMAP a Exchange a prohledávat složky na serveru. V Gmailu přibyla nová spodní lišta s nejčastějšími volbami a historie konverzací se zobrazuje o něco přehledněji, starší zprávy jsou totiž grafiky odlišeny. Vyhledávat lze i v online režimu, aplikace archivuje e-maily staré 30 dní.

V kalendáři lze pomocí gesta zoomovat (uvidíte více detailů) a příkazem swipe (táhnutí do strany) měníte dny, případně pohledy na týden, měsíce, agendu…

Android Beam – NFC na sto způsobů

Beam byl možná vrcholem celé keynote. Mikrosíť NFC už podporoval Nexus S, Google na tom staví peněženku Wallet, ale Beam se ukazuje i jako chytrá náhrada Bluetooth. Pokud máte dva telefony s NFC a Androidem 4.0, stačí je k sobě přiložit zády a na jednom z telefonů potvrdit výměnu (Beam), do toho druhého se okamžitě zkopíruje aktuální obrazovka. Může to být webová stránka, mapa (i se správným zoomem), vaše vizitka (proto profile Me/Já v adresáři). Vyměňovat lze i fotky a videa.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Ale skvělý nápad je NFC použít při hře. Jestli druhá strana zapne třeba Angry Birds a vy ji v telefonu nemáte, Beam vás automaticky přesměruje do Marketu. Pokud už hru máte, můžete pomocí NFC aktivovat multiplayer, porovnat skóre, chatovat…

Rozpoznání obličeje

Novou možností zabezpečení je zámek závislý na obličeji majitele. Při keynote jim funkce vůbec nefungovala, ale prý je jinak super. Tedy pokud druhá strana nemá po ruce vaší fotografii, nebo se v hospodě nezlíkáte tolik, že vás ani matka Android nepozná.

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Wi-Fi Direct a nové Bluetooth profily

Přímou součástí systému je technologie Wi-Fi Direct. Jedná se o alternativu Bluetooth, umožňuje pomocí Wi-Fi připojit zařízení přímo (ad-hoc) i bez přístupového bodu. To se bude hodit pro rychlou výměnu dat, streamování videa nebo odesílání dokumentů do tiskárny.

Android 4.0 podporuje Bluetooth Health Device Profile (HDP) pro spolupráci s lékařskými přístroji a měřiči pro sportovní využití. Novinkou je i Hands Free Profile (HFP) 1.6 s kvalitnějším přenosem zvuku.


Telefony s Androidem 4.0 dostanou také funkce, které předtím znali uživatelé Honeycombu. Třeba akcelerovanou 2D grafiku, podporu USB periferií, šifrování dat v zařízení atd. Android 4.0 má širší podporu multimediálních formátů. Poradí si s firemním WebP (fotky), umí streamovat WebM (videa) a už v základu přečte kontejner MKV.

Systém si poprvé poradí s rozlišením displeje 1280 × 720 px, ale také 1024 × 600 px (teď už oficiálně). Ostatní rozlišení zůstavají. Je tedy naděje, že někteří výrobci nebo modařská komunita připraví ROMky pro starší přístroje. Oficiálně je potvrzen pouze upgrade Nexusu S. Ale kdy, to zatím nevíme. Vývojářské nástroje už k dispozici jsou.

KL24

Více o funkcích pro uživatele i vývojáře najdete na android.com.

Tip: Galaxy Nexus: pan dokonalý Android

Byl pro vás článek přínosný?