Hlavní navigace

Android 6.0 už musí mít povinně šifrované úložiště. Na rychlost by to nemělo mít vliv

20. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šifrování úložné paměti je v Androidu už od verze 3.0, dosud ale bylo pouze volitelné. Loni jej u Lollipopu Google na chvíli také vyžadoval, ale nakonec z toho vycouval. Důvodem byly mimo jiné dost dramatické propady výkonu při ukládání i čtení dat. Sám Google šifroval Nexus 6 a 9, ale kam až moje paměť sahá, žádný jiný výrobce šifrování ve výchozím nastavení neaktivoval.

S Androidem 6.0 vydala firma nové definice kompatibility a v nich je již plné šifrování opět povinné pro zařízení, která mají zamykací obrazovku (tedy smartphony a tablety). Výjimku dostanou produkty, které by nezvládly (de)šifrovat rychlostí alespoň 50 MB/s. Šifrování se také nemusí aktivovat u zařízení, která na Android 6.0 přejdou ze starších verzí systému.

Šifrování u nových telefonů a tabletů s Androidem 6.0 bude povinné
Šifrování u nových telefonů a tabletů s Androidem 6.0 bude povinné

Je důležité zmínit, že dnes je situace jiná než před rokem. Nové telefony využívající procesorová jádra Cortex-A53 nebo -A57 mají kryptografické instrukce přímo v sobě, takže veškeré výpočty s AES nebo SHA jsou násobně rychlejší než u starší generace procesorů Cortex-A7 nebo -A15. Ukazuje to i praktický test Anandtechu.

Zašifrované úložiště je klíčovým prvek zabezpečení smartphonu nebo tabletu. Jak ukazoval loňský test Avastu, bez šifrování například není problém obnovit smazaná data v bazarových (nebo kradených) zařízeních a dostat se tak k citlivým údajům.

Výrobci stále mohou uvést zařízení s Androidem 6.0 a zároveň vypnutým šifrováním. Operační systém však nebudou moci nazvat Androidem a Google jim neudělí licenci k využívání Play Storu. A bez něj je Android v západním světě dost bezmocný.

KL24

 

Zdroj: Google via Android Police

Byl pro vás článek přínosný?