Hlavní navigace

Android by mohl spustit dvě aplikace vedle sebe. Google s tím prý experimentuje

8. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google si údajně koncem roku 2013 a začátkem toho letošního pohrával s myšlenkou, že by se na Androidu dalo spouštět dvě aplikace vedle sebe. Podobný multitasking už umí například zařízení Galaxy Note od Samsungu či systém Windows 8+. Výhoda je jasná, umožní to snadnější kopírování z jedné aplikace do druhé, případně bude možné lépe využít prostor na tabletu (hlavně těch 16:9).

Google prý experimentuje s víceokenním systémem v Androidu
Google prý experimentuje s víceokenním systémem v Androidu

Android Police se dostal k několika snímkům, jak by režim multi-windows mohl fungovat (všechny je najdete zde). Dle animací to vypadá, že ze seznamu spuštěných aplikací (na obrázku část vlevo) byste mohli jednu přetáhnout k straně tak, aby zabrala polovinu obrazovky. Gesto asi bude trochu pomalejší (než se na straně ukáže nějaká signalizace), protože standardně tímto táhnutím aplikaci zavřete.

 

MMF24

Další obrázky odhalují, že šířku okna bude možné i měnit. Pokud jedno zabere čtvrtinu obrazovky, uživatelské rozhraní aplikace na tabletu by se v této části přepnulo do telefonního. Znázorněno je také přetahování obsahu z jednoho okna do druhého. Typicky by mohlo jít o text nebo fotku z editoru vloženou na sociální sítě.

Novinka by se nemusela týkat jen tabletů, ale také smartphonů. Ostatně i na nich Samsung ukázal, že to jde. Možná i proto bude nový Nexus 6 obrovský. Ani redaktoři magazínu Android Police ale neví, v jaké fázi se návrh nachází a jestli jej případně Google dávno nezahodil. Pokud by se náhodou objevil už v Androidu 5.0, možná se to dozvíme příští týden.