Hlavní navigace

Android L bude ochráněn před tajnými službami. V základu nabídne šifrování všech dat

19. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Android 3.0 přinesl funkci šifrování dat, ale každý uživatel si ji musel sám zapnout. Android 5.0 ji bude mít automaticky nastavenou. Vyplývá to z vyjádření tiskového mluvčího Googlu pro list Washington Post. „Android už tři roky nabízí šifrování a klíče nejsou uloženy mimo zařízení, takže je ani nemůžete sdílet s bezpečnostními službami. V příští verzi systému bude šifrování ve výchozím nastavení zapnuto ihned,“ říká mluvčí Niki Christoff.

Šifrování dat v Androidu si musíte explicitně zapnout
Šifrování dat v Androidu si musíte explicitně zapnout

Funkce neochrání telefon jen před tajnými službami, které by chtěly od Googlu získat přístup k vašim datům, ale hodit se bude i při prodeji zařízení nebo jeho ztrátě. Jak ukázal nedávný test Avastu, data prakticky nikdo nešifruje a z 20 nakoupených bazarových telefonů firma vytáhla přes 40 000 fotek včetně některých hodně citlivých.

 

MMF24

Pokud data nešifrujete a telefon před prodejem obnovíte do továrního nastavení, úložiště se sice naformátuje a data odstraní, ale pomocí různých nástrojů je lze vrátit zpět. Kdyby byl telefon zašifrovaný, tak se nejdříve citlivě šifrovací klíč a bez něj jsou data uložená ve flashové paměti k ničemu. Z nečitelných jedniček a nul nedostane nic žádný potenciální šmírák.

Šifrování ale má i své nevýhody. Bez hardwarové podpory bude pomalejší a hlavně u levných zařízení může systém citelně brzdit. Jestli bude šifrování automaticky zapnuté i při upgradu ze starších verzí systému, nebo pouze u nově prodávat zařízení, to zatím Google neřekl.