Hlavní navigace

První zkušenosti s Android Pay. Jak funguje bezkontaktní placení mobilem?

14. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Dočkali jsme se. Česko jakožto bezkontaktní platební velmoc zaujala Google, který se zde rozhodl spustit placení mobilem. Už tak nebudete muset vyndávat kartu z peněženky a peněženku z batohu. Jak to funguje?

Google dnes ve spolupráci s partnery spustil v Česku – jedná se o druhou zemi střední Evropy a šestnáctou zemí celkem – platební systém Android Pay. Mimochodem, na Slovensko by se služba měla v dohledné době také podívat, bližší informace však nemáme. Android Pay zpřístupňuje očekávané placení mobilem na platebních terminálech, kde je dnes možné platit bezkontaktní platebními kartami. Těchto míst je dnes v Česku více než 144 tisíc. Pro zprovoznění služby musíte mít telefon s Androidem 4.4 nebo novějším, na který si nainstalujete aplikaci Android Pay z katalogu Google Play. Zařízení musí být vybaveno čipem NFC, který kontakt zprostředkuje. To by už v dnešní době neměl být pro většinu lidí problém. Poněkud omezený je zatím výběr Bank, jež tyto platby podporují. Dnes se jedná o J&T Bank, mBank a Moneta Money Bank. S dalšími bankami Google jedná, ale dokud nebude nic jisté, nic konkrétnějšího se nedozvíme. Víme aspoň zatím, že do konce roku na palubu vystoupí též Komerční Banka. Vlastní řešení mezitím nedávno představila AirBank, která se tak přidává k Jak platby fungují?

Telefon musíte se svou platební kartou spárovat. Projdete tak očekávanou sérií kroků, přičemž pokud už máte kartu přidanou v účtu Google, nemusíte aspoň vyplnit její celé číslo znovu. Jen doplníte bezpečnostní kód CCV. Dále kartu autorizujete buď pomocí bezpečnostního kódu prostřednictvím SMS, nebo pomocí aplikace. Tento proces jsme z větší části zdokumentovali na fotkách, viz galerie.

Kód není obsažen přímo v SMS. Ve zprávě naleznete odkaz, pomocí něhož na webu odsouhlasíte podmínky používání služby, jež si banka klade, a pak vám teprve přijde kód v krátké textové zprávě. Aplikace Android Pay je příjemná v tom, že vám poprvé naznačí, ve kterém místě vašeho zařazení se nachází čip NFC. To je důležité, protože čip je miniaturní, zatímco dnešní smartphony velké. Ne nadarmo jim někteří říkají „pádla“.

Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay
Android Pay

Ještě dodávám, že pro zprovoznění plateb je nutné telefon zabezpečit např. PINem či gestem. Pokud se vám po odemknutí hned zobrazí pracovní plocha, nebude vám nastavení platebního systému dovoleno. V aplikaci můžete shromáždit více platebních karet, platí se vždy tou výchozí, tj. karta, kterou posunete do horní části obrazovky. Android Pay navíc pojme různé zákaznické nebo klubové kartičky, jež dnes obchody rády vydávají.

Děkuji, zaplatím

Po správném nastavení je již placení jednoduché. Tedy, nejprve si musíte zvyknout na to, jak správně telefon k bezkontaktnímu platebnímu terminálu přiložit – jak jsem uvedl, čip NFC je malý. Aby mohla platba proběhnout, musíte zařízení probudit. To platí pro platby do 500 Kč. V případě vyšších částek již budete muset zařízení odemknout pomocí nastaveného bezpečnostního prvku. To je ekvivalent chování bezkontaktních platebních karet, kdy při částkách nad 500 Kč zadáváte PIN.

Oproti běžné platební kartě má telefon výhodu, že vám může prozradit informace o transakci. Můžete si zkontrolovat, zda jste zaplatili správnou částku nebo zda skutečně odešla tam, kam jste chtěli. Můžete také sledovat své utrácení v rámci tohoto platebního systému, což opět někteří ocení, aby mohli své vášně raději začít krotit.

Bezpečnost bezkontaktních plateb

Mimochodem, při placení nemusí být zařízení připojené k internetu. S tím souvisí jedna věc. Přímo v telefonu nejsou uložena čísla platebních karet, je ale čas od času generováno číslo náhodné (to vidíte. Životnost virtuálního čísla je omezená, proto je nutné alespoň jednou za čas přístroj k internetu připojit, aby se údaje zaktualizovaly. Pro všechny případy byste ale s sebou svoji platební kartu měli nosit.

Ředitelka českého Googlu oficiálně uvádí Android Pay Ředitelka českého Googlu oficiálně uvádí Android Pay

Nejspíš se nebude stávat často, že vám platnost dočasného kódu vyprší a vy se delší dobu nepřipojíte k internetu. Totéž platí pro případy, kdy bezkontaktní platba z nějakého důvodu neproběhne. Mně se to prakticky nestává, ale jednou za život je nutné platební kartu vložit přímo do terminálu. Pro všechny případy tedy raději svou platovou kartičku noste s sebou v peněžence, abyste ji v době nouze mohli použít.

mBank dnes při příležitosti spuštění služby Android Pay vydala úplně novou aplikaci. Najdete ji v Google Playi.

Cílem placení mobilem je ve většině případů platby usnadnit, což by systém měl splňovat. Hlavně pokud nosíte peněženku v batohu. Pakliže ji vytahujete např. z přední kapsy bundy, nemusí být pro váš již benefit tak velký. Google dále argumentuje tím, že je Pay bezpečnější.

Platební kartu byste v případě ztráty museli zablokovat, jenže když není její číslo uloženo v telefonu, blokovat ji nemusíte. V případě ztráty zařízení navíc můžete využít funkci pro vyhledání zařízení, případně jej na dálku vymažete. Google už ale nezmiňuje, že pokud nijak nezasáhnete, může případný zloděj či zlodějka telefon k placení částek do 500 Kč používat.

Byl pro vás článek přínosný?