Hlavní navigace

Vypnete lokalizační služby a vyjmete SIM. Android vás může sledovat i tak

23. 11. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Myslíte, že váš telefon sbírá informace o poloze, když v něm nemáte SIM a vypnete lokalizační služby? Mobily a Androidem zatím ano.

Google se živí prodejem reklamních ploch na internetu, přičemž podstatnou součástí jeho byznysu je cílení reklam na základě toho, co Google o každém ví. Pozice Googlu je tedy problematická v tom, že můžeme mnohokrát skutečně hovořit o oprávněném sběru dat, jež pomáhají vylepšovat produkty (např. spolehlivost Androidu) a které mohou být ve výsledku nějak užitečné pro nás. Zářným příkladem budiž používání údajů o poloze zařízení v Mapách, které pak sestavují vaši denní trasu a ukazují ostatním, jak je právě na určitých místech plno. Je to bezpochyby pro většinu lidí užitečný indikátor, na druhou stranu více se už o nás Google snad ani vědět nemůže. Ví, kam chodíme a kolik času kde trávíme, takže se snáze dovtípí, co nakupujeme a co nás baví dělat. Je nutné pamatovat, že Google se živí prodejem reklamy, čili jsou to pro něj nejcennější data. Používá je pak ke stále přesnějšímu cílení reklam, jež ho tedy živí. Díky tomuto byznysu je pak Google schopný přežít a nabízet nám řadu bezplatných produktů a služeb, ale aby se kolo nepřestalo otáčet, musí nám firma nabízet reklamy a my na ně musíme reagovat. (Vy jste si mysleli, že existuje něco zadarmo?)

Sledování, které nelze vypnout

Tvářit se, že není nebezpečné, když o nás jedna firma na svých serverech shromažďuje tolik dat, lze jen obtížně. Současně je potřeba najít rovnováhu, abychom se neudusili paranoickými představami. Buď jak buď, není tajemství, že používání smartphonu s sebou často nese efekt v podobě sledování polohy, viz příklad s Mapami. Typicky můžete sledování polohy vypnout. Jenže se ukázalo, že Google vás může sledovat i tak.

Google Android

Krátká verze zní tak, že vás Android sleduje pořád – snad až na případy, kdy z telefonu vyndáte akumulátor. Report svého vyšetřování zveřejnil Quartz. Od začátku tohoto roku Google prostřednictvím Androidu sbíral údaje o nejbližších vysílačích, tj. lokalizační data, a to i pokud jste vypnuli lokalizační služby. Pakliže dobrovolně data o poloze sdílíte, je to vaše věc. Pokud ale sledování vypnete, mělo by být vypnuté.

Google již Quartzu potvrdil své chování. Uvedl, že údaje poloze o vysílačů jsou posílány do systému, jenž je používán ke správě oznámení a zpráv. Potvrdil také, že k tomuto chování dochází posledních jedenáct měsíců. Podle Googlu však tyto údaje nebyly nikdy k ničemu použity ani dále ukládány. Do konce listopadu přístroje s Androidem přestanou údaje o vysílačích sbírat. To se aspoň týká funkce, kterou teď nelze vypnout.

KL24

Data sbírána i bez vložené SIM

Data byla sbírána, protože chtěl Google využít identifikační údaje buněk ke zlepšení rychlosti posílání zpráv. K tomu nakonec nedošlo, proto sbírané údaje nebyly nikdy použity a ani dále ukládány. To aspoň tvrdí Google. I kdyby to byla pravda, těžko lze ospravedlnit sbírání dat po zákazu lokalizačních služeb bez vědomí uživatelů a uživatelek. Takové zařízení je pak z podstaty nedůvěryhodné a totéž platí o chování výrobce softwaru.

Data jsou posílána Googlu také při vyjmuté SIM, pokud bylo takové zařízení připojeno k Wi-Fi. Lze si snadno představit, že údaje o poloze mohou být využívány k cílem reklam. Což se ostatně děje, akorát do této chvíle jsme si mysleli, že když vypnete lokalizační služby, nelze zařízení sledovat. Od konce měsíce by to opět mělo platit, důvěru přístup Googlu ovšem nevzbuzuje.

Byl pro vás článek přínosný?