Hlavní navigace

Androidům už vláde Froyo, celá řada 2.x už má 83% zastoupení

3. 12. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vývojáři Androidu zveřejnili statistiky, jak jsou jednotlivé verze systému zastoupeny mezi uživateli. Hodnoticím údajem byl přístup do Marketu v posledních 14 dnech. Potěšující je, že dvojková verze už má většinový podíl na trhu. Android 2.2 Froyo pokrývá 43,4 % měřených telefonů, 2.1 Eclair 39,6 %. Starší systémy jsou ale stále vidět: 1.6 Donut má 10,6% podíl a 1.5 Cupcake 6,3%. Desetinu procenta si připsaly jiné systémy (zřejmě původní 1.1, možná i Gingerbread).

V přehledném diagramu vidíte, jak byly jednotlivé verze zastoupeny v čase. Stále se ukazuje velká roztříštěnost Androidu, což kritizujeme nejen my, ale také Steve Jobs. Výrobci si s verzemi pohrávají sami a ani nové telefony nemusí mít v základu Froyo, starší výkonné zase marně čekají na update.

Google AndroidAndroid od června v 14denních intervalech, zdroj: Google

Do hry se zanedlouho zapojí také verze 2.3 Gingerbread. Z hongkongské pobočky Googlu uniklo video, které toho sice moc neukazuje (hlasové vyhledávání a trochu jiné GUI). Že se nejedná o falešný poplach svědčí to, že video bylo rychle z YouTube staženo. Ale Engadget byl rychlejší a záznam na svých stránkách nabízí (jen musíte přetrpět iPhone na začátku).