Hlavní navigace

Ani Amazon neomezené cloudové úložiště neustál. Tarif stahuje z nabídky

8. 6. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Amazon patří k firmám, které se vrátily zpátky na zemi.

Na jaře roku 2015 Amazon začal nabízet neomezené cloudové úložiště za 60 dolarů měsíčně. Tento tarif je ale minulostí. Firma svého času mj. reagovala na Microsoft, který dříve oznámil odvážný plán. Chtěl předplatitelům a předplatitelkám Office 365 zprostředkovávat místo 1 TB rovnou neomezený prostor ve OneDrivu. Jenže víme, jak to dopadlo. Firma nakonec plán nerealizovala a ustoupila. Dle mého názoru spíš jen zase sestoupila do reality. Nabídka byla i pro Amazon zřejmě příliš velkorysá a neudržitelná. Vysvětlení firma zatím nepodala, ale není těžké si představit, proč neomezený tarif zrušila. Na této téma je stále platný odkazovaný komentář. Neomezené cloudové úložiště pro své soubory již tedy u Amazonu nepořídíte, stále ale můžete za 60 dolarů ročně získat 1 TB prostoru. Pokud chcete více, zaplatíte za každý další terabajt stejnou částku navíc. Koupit si můžete až 30 TB, c

MMF24

Srovnání s konkurencí

Jak je na tom Amazon ve srovnání s konkurencí? Microsoft nabízí Office 365 pro jednotlivce na rok za 70 dolarů (dlužno dodat, že se kartička s aktivačním kódem dá sehnat levněji, nákup přímo v digitálním obchodě Microsoftu patří k nejdražším možnostem). Jde rovněž o 1 TB místa v cloudu, ale také dostanete licenci k nástrojům Office pro počítače. Kdo stojí jen o úložiště, je pro něj Amazon výhodnější.

Microsoft je mnohem méně výhodný v nejzákladnějším tarifu, kde nabízí pouze 50 GB prostoru ve OneDrivu za 24 dolarů ročně.  Amazon nabízí dvojnásobnou kapacitu, přitom za poloviční cenu. Google je rovněž dražší než Amazon, neboť nabízí 100 GB místa za 20 dolarů ročně; 1 TB pak získáte za 100 dolarů ročně a 10 TB za zhruba 1200 dolarů ročně. Takto velké úložiště je ale u Amazonu oceněné na 600 dolarů ročně. Dropbox požaduje za 1TB tarif 99 eur ročně (tj. asi 110 dolarů).