Hlavní navigace

Anonymně na internet: Tor a ti druzí

21. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Desítky aplikací i implementovaných funkcí webových prohlížečů dokáží ochránit vaše soukromí před ostatními uživateli jednoho počítače a na ExtraWindows jsme si jich v minulosti představili nespočet. Online anonymita je oproti té lokální tvrdší oříšek – ne že by snad bylo na trhu málo aplikací, většinou si za ně a za služby s nimi spojené ale nechávají výrobci slušně zaplatit anebo si svou daň na uživatelích vybírají adwarem, často i malwarem.

Ochránit své soukromí před čmuchaly z internetu (a že jich je většinou mnohem více než u lokálního počítače) ale nemusí stát ani korunu – pokud zvolíte ty správné nástroje. Některé z nich si dnes představíme i se stručnými návody na jejich zprovoznění a používání. Mezi jednotlivými programy vám navíc v tipech představíme i několik malých, ale šikovných utilit ke zvýšení anonymity na webu.

Tor a Tor Browser Bundle

Jedním z mála vyvíjejících se otevřených projektů v oblasti internetová anonymity je The Onion Routing, zkráceně Tor. Tím, že umožňuje přenášet internetová data skrz zašifrovanou, zdarma dostupnou síť, umožňuje uživatelům skrýt se před informací chtivými stránkami, zachovat si soukromí a obcházet poskytovatelem nebo vládou uvalené blokace na jakékoliv servery.

Díky své komplexnosti, dostupnosti na všech hlavních platformách a neustálému vývoji se těší oblibě nejen řadových uživatelů, ale i žurnalistů v zemích stižených cenzurou, vrcholových manažerů zkoumajících konkurenční prostředí svých firem a armádních složek. Tor funguje díky dobrovolníkům, kteří své počítače poskytují jako uzly anonymní sítě, přes které se data přenáší.

Ze softwarového hlediska je Tor okázale různorodý. Pokud ovládáte příkazovou řádku, můžete si síť řídit z ní, pro ostatní je tu grafické uživatelské prostředí Vidalia. Pokud jste navyklí na svůj zajetý Firefox, nainstalujete si doplněk Torbutton, pro komplexní a zároveň nejjednodušší obsluhu je tu v přenosné verzi dostupný Tor Browser a k zabezpečené IM komunikaci zase TorChat. Jako důkaz, že Tor neusnul na vavřínech, uvedu projekt Orbot - snahu poskytnout funkce Toru uživatelům s mobilními zařízeními na systému Android.

Ukážeme si funkce balíku Tor Browser - především proto, že je dostupný všem bez ohledu na jejich operační systém nebo oblíbený prohlížeč. Je to totiž v jádru pouze a jen přenosná instalace Firefoxu se vším potřebným vybavením a anonymní internet se tak může na ploše schovat za jednu jedinou ikonku.

Tor Browser Bundle: to nejlepší z projektu Tor v jednom balíčku.

Po stažení aktuální verze Tor Browser Bundle z oficiálního webu nenásleduje instalace, nýbrž jednoduché rozbalení archivu do složky podle vašeho uvážení. V adresáři Tor Browser se pak nachází aplikace s názvem Start Tor Browser.exe, jejíž spuštění nastartuje samotný Tor, zobrazí grafické uživatelské prostředí Vidalia a nakonec spustí Firefox s ověřovací stránkou Check Tor, podle které jednoduše poznáte, zda celá automatizovaná rošáda proběhla bez komplikací a jestli je vaše anonymita dostatečně zajištěna. Okna Vidalia Control Panel si při práci nemusíte vůbec všímat, po zavření Firefoxu se Tor sám vypne a Vidaliu ukončí. Využijete ji pouze v případě, že si budete chtít pohrát s detailnějším nastavením sítě, změnit identitu nebo si nechat celou síť vizualizovat.

Uživatelské prostředí Vidalia: grafy, vizualizace a nastavení Toru.

Po pozitivním začátku negativa na závěr - jelikož data plynou přes více Tor uzlů, rychlost připojení nebude nikdy vyšší než rychlost nejpomalejšího z nich. Svižnost přenosu se proto může případ od případu drasticky lišit a nejlepším řešením je tak asi využívat Tor pouze v případech, kdy si stůj co stůj chcete zachovat anonymitu a na obyčejné každodenní brouzdání se smířit se starým dobrým sdílným netem. Dobré je každopádně zmínit, že Onion Routing si sebou nese pověst nepokořitelného a nedávno proběhlo i pár debat o myšlenkách postavit ho v některých zemích mimo zákon. Ale protože už jsme si navykli v oblasti počítačů slýchat, že žádné řešení není stoprocentní, zakončím pojednání o Toru sdělením, že ani on nemusí být vždy absolutně bezpečný a anonymní.

Tip pro uživatele Google Chrome: Pokud jste spokojenými uživateli tohoto rychlého a jednoduchého prohlížeče, možná ani netušíte, že každá jeho instalace v sobě nese unikátní uživatelské ID, podle kterého lze aktivitu ve vašem browseru jednoznačně identifikovat. K odstranění Google Chrome ID můžete použít jednoduchou utilitu Chrome Privacy Protector (http://www.aqlsoft.com/chrome-privacy-protector/).

JonDo alias JAP

Softwaru s podivným jménem v minulosti zajistily slávu německé policejní složky, když se při vyšetřování kybernetických zločinů pokoušeli soudně vyžadovat po vývojářích přístup k produktu a nechtěně tak demonstrovali jeho funkčnost. JonDo (stahujte zde) ve zkratce pracuje tak, že přesměrovává vaše připojení na jedinou statickou adresu, kterou mezi sebou uživatelé řešení sdílí. Místo připojení přímo na webový server tak použije kaskády serverů a skryje vaši reálnou IP adresu mezi adresy ostatních uživatelů.  Podobně jako Tor zpřístupňuje JonDo verzi pro příkazovou řádku JonDoConsole a GUI JonDo Proxy Program dostupné pro všechny hlavní operační systémy. Negativa? V průběhu času se tvůrci rozhodli omezit použití zdarma a vytvořili prémiové účty dostupné jak jinak než za měsíční poplatek. I tak lze ale JonDo v omezené míře bez problémů používat.

První spuštění trvá déle než obvykle: JonDo se načítá.

Po instalaci a prvním spuštění musíte nejdříve svůj prohlížeče nastavit k použití místního proxy serveru (127.0.0.1) a portu, který vám sdělí průvodce v programu po prvním testu připojení. V případě Firefoxu se dané nastavení provádí v okně Nástroje | Nastavení | Rozšířené | záložka Síť pod tlačítkem Nastavení. Postup se prohlížeč od prohlížeče mírně liší, vždy by ale měl být bezproblémový. Pokud přesto nevíte jak dál, doporučuji použít přednastavený profil pro Firefox instalovaný i s přenosnou verzí prohlížeče, o kterém se více dozvíte níže v tipu. Průvodce JonDo vás po úspěšném nastavení odkáže na testovací stránku a pokud všechna pole zezelenají, můžete si gratulovat – surfujete anonymně.

Testovací stránka se zelená - JonDo chrání vaše soukromí.

Tip pro uživatele Firefoxu: JonDo poskytuje zdarma dostupný profil pro prohlížeč Firefox optimalizovaný a vybavený doplňky tak, aby byl co nejlépe uzpůsoben k používání anonymizujícího softwaru. JonDoFox nemusíte nutně používat ve spojení s JonDo, můžete upřednostnit i konkurenční Tor. Profil lze stáhnout na oficiální stránce výrobce a pokud červenopandí browser zatím nepoužíváte, instalace vám nabídne jeho přenosnou verzi.

Free Hide IP

Hezky zabalených anonymizujících proxy řešení je na internetu řada – jak sem ale zmínil v počátcích, mnoho z nich je obohaceno o nezvané hosty v podobě adwaru nebo malwaru a drtivá většina jich je placených. Free Hide IP není navzdory svému názvu výjimkou – obsahuje ale pouze relativně neškodnou lištu Ask a nabízí naštěstí kromě placené verze i ořezanou zdarma – jako neplatící se však nebudete moci vyžívat v nabídce desítek zemí nebo si nechat měnit IP adresu na přání vždy po zadaném čase. Pro naše občasné účely ale Free Hide IP bohatě postačí. Po instalaci se program usadí ve stavové liště a kliknutím na tlačítko Hide IP spustíte krytí. Ve free verzi jsou ze všech zemí dostupné pouze USA.

Osekané, ale přesto funkční řešení: Free Hide IP ve verzi zdarma.

KL24

Ze tří nástrojů, které jsme si dnes představili, je Free Hide IP ten uživatelsky nejjednodušší, nejlepší poměr mezi kvalitou a cenou však nabízí Tor Browser. Žádné z představených řešení pravděpodobně není vhodné k nonstop provozu, momentální potřebu uživatele ale dokáží všechny tři překlenout vcelku obstojně.

Byl pro vás článek přínosný?