Hlavní navigace

Antivirus i firewall v bezplatném podání Comodo Internet Security

6. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při volbě správného hlídače pro váš počítač se musíte především zamyslet nad tím, jak moc si svých dat ceníte, jaký typ zabezpečení vám imponuje nejvíc a kolik jste ochotní utratit. Aniž byste platili, získáte výborný antivirus zdarma, to víte jistě dobře. Voleb existuje několik, ať už Avast nebo třeba Aviru. Za příplatek obdržíte typicky firewall a pár funkcí navíc. Komplexní balíky za přidanou hodnotou schovávají antispamové filtry, prostředí pro bezpečné bankovnictví atp. Jeden produkt vám toho ale ve své kategorii přislíbí víc než ostatní.

Přehled událostí v hlavním okně
Přehled událostí v hlavním okně

Antivirus a firewall

Protože se jedná o bezplatný produkt, nezískáte všechno to, co byste jinde nabyli, ovšem ne bezplatně. Antiviru nicméně sekunduje výborný firewall. Resp. je to spíše obráceně, Comodo se kvalitní bránou mezi vaší počítačem a sítí proslavilo. Pár sám o sobě tvoří velice dobrý stupeň ochrany, kterou doplňují méně zvyklé zabezpečovací mechanismy. Instalační průvodce vám přihraje zabezpečené servery DNS od Comoda.

 

Ty ve výchozím stavu nahradí vaše stávající servery. Kdykoli je ovšem později vyměníte za jiné. Mozaika by nebyla kompletní bez zlepšováků pro prohlížeče. Comodo na to šlo od lesa a vyvinulo vlastní prohlížeč Dragon. Postavilo ho na bázi Chromia, takže podobnost s Chromem není zrovna náhodná. Oproti němu k sobě nemáte přilepený hledáček s jedinečným identifikátorem, díky kterému Google o vaší instalaci ví. Zato vás budou bránit jiná vylepšení.

Poslední samostatnou aplikaci, která se k balíku připletla jakoby náhodou, představuje GeekBudy. Zprostředkuje vám profesionálního technika, jenž prostřednictvím vzdáleného přístupu vyřeší vaše potíže, ať se jedná o nastavení tiskárny, nebo trable s viry. Nespojí vás ale s vaším známým ajťákem, funkci TeamVieweru nesupluje. Ale pozor, službu lze dva měsíce testovat. Po uplynutí lhůty vám nezbude, než sáhnout do kapsy a po vyšší edici Internet Security.

K bankovnictví raději přistupujte ze sandboxu
K bankovnictví raději přistupujte ze sandboxu

Virtuální terminál

Jak bylo řečeno výše, dodatečných funkcí v bezplatné edici neobdržíte mnoho. Vyčuhuje prakticky jediná. Virtuální terminál obsahuje Comodo Internet Security od šesté řady. Považujte ho za bezpečný ostrov v internetovém oceánu. Toto prostředí svou důležitost a nezávislost naznačuje celoobrazovkovým zobrazením.

Budete mít pocit, že používáte operační systém v systému. Vaše pocity budou oprávněné, neboť prostředí běží v sandboxu, tedy odděleně od Windows. Nabízí se pro zabezpečený přístup k webu. Požijete ho k přístupu k nebezpečným stránkám, případně naopak k citlivým službám jako k internetovému bankovnictví.

Ačkoli Comodo Internet Security neobsahuje pomocné nástroje jako jiné balíky pro zabezpečení počítače, firma nám to nahrazuje zvláštním balíkem, kde najdete čistič pevných disků, nástroje na odhalování příčin pádů Windows nebo na optimalizaci startu počítače. Comodo PC TuneUp je k dispozici zdarma na www.comodo.com.

Tam zase oceníte virtuální klávesnici, která unikne případným tzv. keyloggerům. Comodo tvář Virtuálního terminálu opsalo od Windows, dokonce i variace na nabídku Start vám připomene originál. To vše proto, abyste se v prostředí cítili jako doma. Bez prohlížeče Dragon a Silverlightu ho avšak nespustíte.

Modulární balík

Program vám naštěstí nabídne stažení a instalaci všech požadovaných komponent. Uživatelská přívětivost je patrná na každém rohu. Standardně vás aplikace s něčím obtěžuje jen sporadicky. Firewall se na pravidla odchozího a příchozího provozu ptát musí, ale jakmile si většinu programů zaškatulkujete, nebudete se s dotazy setkávat často. Pokročilý režim v případě zájmu zapnete již při instalaci. Tam také vyberete požadované komponenty.

KL24

Modulárnější balík byste pohledali. Pokud nemáte zájem o antivirus, vynecháte ho. Jednoho potěší i pěkně zpracované prostředí, s nímž si budou začátečníci brzy tykat. Pokud vás takové drobnosti těší, nadchne vás i např. to, jak se změní grafika po aktivaci herního režimu. To je stav, kdy program běží potichu, nekrade výkon a nechá vás vychutnat si herní zážitek. Zadarmo vám nikde více funkcí nedají.

Součásti balíku si při instalaci vyberte podle vlastní chuti
Součásti balíku si při instalaci vyberte podle vlastní chuti

Byl pro vás článek přínosný?