Hlavní navigace

AOC ohlásil herní monitory Agon³ s 0,5ms odezvou. Staví na prohnutých TN panelech s HDR

11. 12. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před nějakou dobou jsme tu psali o drobném „leaku“, dle kterého firma AOC chystá hráčské monitory s doposud bezprecedentní hodnotou odezvy – zatímco dodnes bylo minimum uváděné v (pravda papírových) specifikacích 1 ms, tato LCD se měla chlubit odezvou 0,5 ms. Ony informace se nyní potvrzují, firma totiž tuto řadu hráčských monitorů nyní oficiálně oznámila, ačkoliv na trh se reálně dostanou až v příštím roce.

Tyto monitory budou dva: po jednom modelu pro ekosystém grafik Radeon s FreeSync 2 (AOC Agon AG273QCX) a po jednom modelu pro změnu s G-Sync pro karty Nvidia (AOC Agon AG273QCG). Společně se tato řada jmenuje Agon³. Založené by měly být na stejném základu, jímž je 27palcový 144Hz panel s rozlišením 2560 × 1440 bodů. A také se zakřivením, u kterého ale zatím neznáme míru prohnutí (v poslední době však většina těchto panelů má poloměr 1,8 metru). Tyto panely nabízejí onu už avizovanou odezvu 0,5 ms, která by měla platit pro přechod šedá-šedá. Asi bude zajímavé vidět, jak toto tvrzení obstojí v testech.

Jak už víme z minula, cenou za tuto rekordní odezvu je, že jde o technologii TN, která je stále v tomto parametru nejrychlejší. Údajně by ale snad mělo jít o jedny z nejkvalitnějších TN panelů na trhu a dokonce mají mít rozšířený gamut, dost možná pomocí filtru podsvícení na bázi kvantových teček. Opět asi jde o něco, co budou muset potvrdit recenzenti, ale snad by mohlo jít o zajímavou alternativu k IPS a VA monitorům.

Model AG273QCX pro Radeony nabízí FreeSync 2 (takže musí podporovat LFC) a údajně i určitou elementární podporu HDR obrazu. HDR by zde mělo obnášet onen rozšířený gamut, ovšem monitor nebude mít příliš vysoký jas. Uváděno je 400 cd/m², což není tak mnoho. Normální monitory se pohybují od 250–350 cd/m², „echt“ HDR televize mívají 1000 cd/m².

MMF24

Zatímco model s FreeSync běží na 144Hz, verze AG273QCG s G-Sync pro Nvidie má zase jako specialitu přetaktovanou frekvenci. Bude jej možné provozovat až na 165 Hz. Zda bude mít také aspoň neformálně onu základní podporu HDR, to nevíme. Teoreticky by asi mohl, jelikož jde do značné míry o vlastnost panelu, ovšem AOC ji neuvádí. Důležité asi také bude, zda s LCD budou správně spolupracovat ovladače Nvidie, ačkoliv nemá certifikaci G-Sync HDR.

Slajd k monitorům AOC Agon³ s panely s 0,5ms odezvou (Zdroj: PCGamesN) Starší slajd k monitorům AOC Agon³ s panely s 0,5ms odezvou (Zdroj: PCGamesN)

Jak už bylo zmíněno, uvedení těchto monitorů je ještě nějakou dobu vzdáleno. Verze AG273QCX pro Radeony má vyjít v dubnu 2018. Cena má údajně být 599 € (15 400 Kč). AOC někdy reálně prodává za podstatně nižší než doporučené částky, ale zda to tak bude i nyní, těžko říct. Verze AG273QCG pro karty GeForce bude jako obvykle o něco dražší. Má stát 699 € (18 900 Kč) a na trh přijde o měsíc později, v květnu 2018. Během oněch čtyř až pěti měsíců by se ale asi mohly na základě těchto 0,5ms panelů objevit i monitory od dalších výrobců, takže v té době už možná bude na výběr i z více alternativ.