Hlavní navigace

AOC uvedl 15,6" mobilní monitor na cesty s rozlišením Full HD, pro rozhraní USB

5. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mít druhý monitor je často při práci velká pomoc, zvlášť pokud děláte na notebooku, u nějž je primární zobrazovadlo menších rozměrů. Stolní monitory jsou normálně velká, těžká a nepřenosná záležitost, minulý týden ale firma AOC přišla s displejem, který lze takto používat i na cestách. Model s označením AOC e1659Fwux Pro má úhlopříčku 15,6 palců, je ale vyveden jako „tabletoidní“ deska se zasouvacím stojanem, takže se dá ještě celkem snadno zabalit k notebooku a vytáhnout z brašny, kde je zrovna třeba. Navíc se k počítači připojuje jediným kabelem USB a nic dalšího nepotřebuje.

Monitor používá USB 3.0 jak pro napájení, tak pro přenos obrazového signálu, je tedy založen na technologii DisplayLink a vyžaduje instalaci ovladače; znamená to také, že obraz je přenášen s kompresí. Použitý panel by měl být určen pro notebooky, neměl by tedy mít příliš vysokou spotřebu, a jeho rozlišení je 1920 × 1080 bodů při obnovovací frekvenci 60 Hz. AOC podobné monitory pro USB vyráběl i dříve, toto je však poprvé, co nemají jen nízké rozlišení.

AOC e1659Fwux Pro

Technologie panelu není nikde uvedena, takže pravděpodobně půjde jen o TN. Nebude tedy vhodný pro nějakou náročnou práci s fotografiemi nebo videem a nebude to patrně nic moc ani na filmy. Údajně má mít odezvu přechodu šedá-šedá 11 ms, jas až 300 cd/m² a kontrast 500:1. Podle některých informací ale umí zobrazit jen 6bitové barvy – to by bez AFRC znamenalo toliko 262 144 odstínů, ovšem nezdá se mi, že by LCD dithering vůbec nemělo.

Rozměry by měly činit 37,2 × 23,3 cm a tloušťka v nejsilnějším místě 4 cm; váha by měla být 1,06 kg. Ve hřbetu je zapuštěn výklopný stojan, který LCD udrží v horizontální i vertikální pozici (zřejmě by měl mít i senzor rotace pro automatické otočení, tedy alespoň podle některých ohlasů), ovšem vzadu jsou také montážní otvory pro držák VESA s roztečí 75 mm.

 

KL24

Toto LCD by mělo už být v prodeji, objevilo se například na Amazonu, kde je k mání za přibližně 200 USD (s daní 5850 CZK), v čemž je zahrnuto i asi nezbytné cestovní pouzdro. Pro použití budete potřebovat ovladač technologie DisplayLink – ty jsou oficiálně dostupné pro Windows, Mac OS X a také LTS verze Ubuntu. Některá zařízení by měla mít dokonce ovladače pro Android 5.0, ale zda je to i případ tohoto LCD, nevím. Přímo AOC má ovladače jen pro Windows a Mac. Přímo tento model ale na svém webu zatím ještě nemá, najdete tam jen verzi e1659Fwu s rozlišením 1366 × 768 bodů.

Zdroj: The Tech Report

Byl pro vás článek přínosný?