Hlavní navigace

Apacer uvádí SSD pro letité rozhraní IDE, 1,8" a 2,5" disky zejména pro průmysl

28. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Rozhraní IDE (jinak též PATA, tedy Parallel ATA) nám i s kabely typu „kšanda“ potichu vymizelo z většiny základních desek na trhu, ani nové modely pevných disků se pro něj dávno nevyrábějí. Jelikož by většinou směřovaly na upgrade starých strojů, neslibovaly by ostatně nijak velké tržby. Výjimkou by ale mohly být disky pro různá průmyslová či embedded zařízení. Z těch už nějaké peníze koukají, a proto se firma Apacer odhodlala vydat novou řadu SSD pro rozhraní IDE. I například staré notebooky tak bude možno vybavit moderním SSD o kapacitě až 256 GB.

Apacer nabízí tato SSD v 2,5" (řada ADF 257) a 1,8" (řada ADF 187) podobě, tedy pro rozhraní IDE s 44, respektive 40 piny. To bývalo používáno v noteboocích a není přímo kompatibilní s 40pinovými konektory desktopových základních desek (existují ale jednoduché redukce, s kterými lze notebookové disky připojit). 2,5" řada ADF 257 je k dispozici v kapacitě až 256 GB, 1,8" řada ADF 187 pak ve velikosti od 4 do 128 GB nebo 256 GB, zřejmě v závislosti na konkrétní variantě.

K dispozici je totiž jak verze M s obvyklou NAND typu MLC (u které Apacer uvádí rychlosti čtení a zápisu 100 a 95 MB/s), tak varianta s houževnatější NAND typu SLC (varianta Premium). U té bohužel není kapacita a výkon uvedena, takže nevíme, zda se nějak liší. SLC verze disků by však vedle větší životnosti a spolehlivosti měly být také schopné práce ve větším rozsahu teplot (od -40 po 85°C).

SSD Apacer ADF 257 a ADF 187 pro rozhraní PATA
SSD Apacer ADF 257 a ADF 187 pro rozhraní PATA

 SSD Apacer ADF 257 a ADF 187 pro rozhraní PATASSD Apacer ADF 257 a ADF 187 pro rozhraní PATASSD Apacer ADF 257 a ADF 187 pro rozhraní PATA

Jako bonus nabízí Apacer možnosti bezpečného a rychlého mazání, čímž vychází vstříc uživatelům, požadujícím zvýšenou bezpečnost dat (firma by se zřejmě ráda nabalila například na dodávkách pro ozbrojené síly). U 2,5" disků varianty Premium lze také zapnout ochranu proti zápisu, má k tomuto účelu dokonce fyzický vývod, kterým lze režim jen pro čtení aktivovat. K dipozici je i prodlužovací kabel, takže lze přepínání realizovat například tlačítkem na skříni. Disky také podporují hardwarovou detekci a opravu chyb ECC.

SSD Apacer ADF 257 a ADF 187 pro rozhraní PATA

Podporované režimy na rozhraní IDE možná v řadě starších čtenářů vyvolají vlnu nostalgie. Apacer se v tiskové zprávě doslova chlubí „nejnovějšími přenosovými technologiemi“: PIO Mode-4, Multiword DMA Mode-2 a Ultra ATA-6 (alias Ultra ATA/133, nabízí totiž přenosovou rychlost až 133 MB/s). Je samozřejmostí, že s rozhraním IDE jednoduše nelze využít vysokých přenosových rychlostí nabízených dnešní technologií, uživatelé ale budou profitovat z eliminace přístupových prodlev magnetických disků a lepší spolehlivosti, odolnosti a provozních vlastností. Pravda, také si zřejmě za výkřik moderní techniky budou muset připlatit, jak už tomu u profesionálně ražených SSD bývá (Apacer cenu neuvádí).

 

CS24

SSD řady AFD 257 a 187 nejsou od Apaceru bleskem z čistého nebe, navazují na zhruba dva roky stará SSD AFD 253 a 183, rovněž určené pro rozhraní PATA v obou notebookových rozměrech. Tehdy ale ještě šlo o zařízení menší (do 32 GB) a pomalejší (čtení a zápis 35 MB/s, respektive 20 MB/s, rozhraní Ultra ATA/66).

Zdroj: Apacer (1, 2, 3)