Hlavní navigace

Apache kašle na Internet Explorer 10, zapnuté DNT jednoduše ignoruje

12. 9. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft se vyjádřil jasně, chce soukromí uživatelů Internet Exploreru 10 chránit tím, že jim automaticky zapne předvolbu Do Not Track. Ta navštívené weby upozorní na to, že si uživatel nepřeje být sledován. Nesledování začíná respektovat stále více poskytovatelů reklamy a dalších subjektů. O kontroverzním chování Microsoftu jsme již psali, tak se nebudeme více opakovat.

Tip: Microsoft trvá na svém, předvolba Do Not Track bude v IE10 zapnutá

Také jsme říkali, že by ignorování standardu mohlo mít za následek především ignorování přání o nesledování poskytovateli reklamy. Nečekaně se stalo přesně to, co jsme očekávali. Webový server Apache, který v současnosti pohání okolo šedesáti procent celého webového světa, obdržel softwarovou úpravu, po níž jednoduše přestává brát Do Not Track v IE10 v potaz. Přehlížení všeobecného názoru Microsoft úspěšně proměnil v další ignoraci.

V praxi to znamená, že ačkoli bude váš Internet Explorer 10 ve výchozím stavu odesílat informaci o tom, že si nepřejete být sledováni, velká část stránek ji prostě bude přehlížet. Smůlu máte především ve chvíli, kdy jde skutečně o vaše přání. To jsme si pomohli, že? Předvolbu vypnout lze, a to již při instalaci Windows 8. Jenže když zvolíte výchozí sadu předvoleb, neovlivníte ji. A když se pustíte do ručního ladění nastavení, stejně se nedozvíte, oč jde. Vysvětlení je podle mnohých nedostatečné. Uživatel navíc musí vyjádřit svou vůli, jenže tohle je obecně považováno za vůli Microsoftu.

 

Autor úpravy v chování Apache a jeho spoluzakladatel, Roy Fielding, si to myslí také. Do Not Track podle něj představuje názor uživatele, který má projevit nesouhlas s výchozím nastavením. Jenže webová stránka ho nebude respektovat, pokud nebude jasné, že za vyjádření názoru je zodpovědný skutečně sám uživatel. Tak ostatně praví standard. (Víceméně, jeho definice je docela neurčitá.) Apache prý netoleruje porušení standardu, takže zahájil stávku proti DNT v IE10.

Redmondští se přitom na utváření standardu podílí. O jeho změnu ale podle Fieldinga nepožádali, což udělali záměrně. Firma určitě není tak hloupá, moc dobře ví, že bude DNT v IE10 ignorováno. Vlastně se tak staví proti zájmům uživatele, byť se na oko tváří jinak. Souhlasíte s touto teorií, nebo vám připadá moc divoká? Musíme dodat, že i Apache se ocitl pod palbou. Peníze z cílené reklamy živí spoustu webů, necílená reklama je neefektivní.

KL24

Fielding aktuálně pracuje pro Adobe, jehož Flash Player rovněž zobrazuje řadu reklamních pruhů. Fielding proto mohl být motivován finanční odměnou, takže jen chránil zájmy svého zaměstnavatele. Může být situace zamotanější? Přejdete kvůli tomu na jiný prohlížeč?

Zdroj: GitHub via The Verge

Byl pro vás článek přínosný?