Hlavní navigace

Aplikace a hry pro dospělé do Windows Store nesmí. Valve se směje naposled...

12. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nečekaná zpráva pohřbila část nadějí, které jsme vkládali do Windows Store. Pokud jste se v obchodě již procházeli, nebo jste aspoň viděli nějaké obrázky, víte, že místní aplikace obsahují věkové doporučení. Zatímco malování Fresh Paint mohou používat děti od tří let, Gleek, klienta pro Twitter, si užijí až děti starší dvanácti let. Tedy, jedná se spíše o doručení než nařízení. Systém hodnocení svou užitečnost prokazuje zejména u her. Když rodič neví, co má svému potomkovi pořídit pod stromeček, stačí kouknout na krabici.

Tip: Windows 8 budou katastrofa, tvrdí Gabe Newell. Chce proto podpořit Linux

Ta už mu napoví, že titul určený pro jedince od 18 let se nejspíš nehodí pro desetiletého kluka. Ratingy hrám v Evropě uděluje organizace PEGI, zatímco ve Spojených státech jde o ESRB. Více o našem kontinentálním hodnotícím systému si můžete přečíst na oficiální stránce www.pegi.info, která je přeložena i do českého jazyka. Nyní k věci. Microsoft se rozhodl, že do svého katalogu aplikací nevpustí aplikace pro dospělé. Což budou především hry pro dospělé.

 

Kdyby nějaká aplikace přesáhla rating PEGI 16, případně ESRB M či ekvivalentní, do Windows Store nesmí. Všichni přitom dobře víme, že aplikace pro Metro nelze instalovat z jiných zdrojů. Oficiální katalog je jediný povolený. Skrýt před dětmi nevhodný obsah přitom nemusí být nutně problém, Osmičky obsahují rodičovskou kontrolu, systém může hlídat věk dítěte třeba skrze Microsoft Account. Proč tedy aplikace z obchodu rovnou vykázat? Restriktivní pravidlo znamená, že nám ve Windows Store bude stále něco chybět. Kvůli němu pocítíme nespokojenost.

Co si budeme nalhávat, velká část současných tříáčkových titulů je určena dospělým. Když se rozhlédnete, co vyšlo v posledních letech, zjistíte, že byste si kvůli Windows Store nezahráli ani pecky jako Call of Duty, Mass Effect, Assassin's Creed nebo Skyrim. Microsoft si pod sebou dobrovolně podřezal větev. Když tyto hry nebudou na platformě dostupné, budeme hrát jinde. Podotýkám, že uvedené tituly by v Americe do katalogu prošly, až v Evropě jim byla určena věková hranice 18+.

Proto se nejedná ani tolik o pohromu pro obyvatele USA, jako spíše pro evropany. No, pořád nám zbývá desktop, kde si ostatně zahrajeme všechny současné tituly, a alternativní digitální distribuce, například Steam. Windows Store se ještě nestihl rozjet a jak bude vypadat herní scéna v Metru, o tom si můžeme nechat jen zdát. Předem ale víme, že dospělé hry na dlaždicové platformě neokusíme. Vypadá to, že Gabe Newell se bude smát jako poslední. Dokázali byste vymyslet jediný pádný důvod, proč nepovolit aplikace pro dospělé?

MMF24

Osmičky se v tomto světle neukazují jako dobrá nadcházející platfroma pro hraní. Současná generace desktopových her naštěstí s Windows Store nemá nic společného, ale opravdu hrozí, že se časem hardcore hraní třeba na Linux, který by chělo Valve podpořit. Nebo máte jiný názor?

Zdroj: Microsoft via The Verge