Hlavní navigace

Aplikace pro Windows 8: průvodce Plzní či galerie časosběrných snímků

27. 6. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Znovu s námi vyplujte do vod neprozkoumaných. Nástupce mladinkých Osmiček se pomalu klube na svět, stávající řada Windows vám ale má bezpochyby stále co nabídnout. Kvalitní aplikace nadále vznikají. (Nebo spíše teprve vznikají?) Za několik měsíců se potenciál platformy nevyčerpal, vývojáři se s ní naopak teprve seznamují. Vyberte si z rozličných druhů aplikací. Jedna vám poradí s tím, jaké památky navštívit, jiná vám podá pomocnou ruku při nakupování.

Předchozí díl : Aplikace pro Windows 8: muzika neomezeně, hledání taxíků a YouTube

S Windows 8 se nezapomíná ani na vzdělání. Díky moderním technologiím se výuka mění podstatně. Pomozte ve svých ratolestech vzbudit zájem o studium. Až úkol splníte, za odměnu si vyberte vhodné víno a k němu připravte nějakou chuťovku.

Město Plzeň

Platformy : Windows 8, Windows RT
Cena : Zdarma
Jazyk : Čeština

Hraní nenáročných hříček není jedinou činností, kterou nás prostředí Windows 8 obšťastňuje. Vývojáři dávají vzniknout projektům různých druhů, barev a chutí. Ani turisté nešlápnou vedle. A to ani ti, kteří by rádi prozkoumali ulice proslulého pivovarnického města Plzeň. To mimochodem platí za čtvrté největší město v Česku. Pokud se v něm nevyznáte, bude se vám hodit aplikace, jež vás seznámí se zdejšími památkami, významnými a atraktivními místy.

 

Informace o atrakcích doplňují fotografie, což se bohužel projevilo negativně na výsledné velikosti. Z Windows Store stáhnete nějakých 90 MB dat. Nejen že se dozvíte, na které objekty se skočit podívat, ale také budete mít jasno, jaká ve městě panuje parkovací situace, případně na kolik vás vyjde parkovné. Online nákupy vstupenek na některé akce patří k nejlepším vlastnostem aplikace. Město Plzeň vás ve štychu nenechá, ani když budete hledat obchodní centrum nebo lékařskou pomoc.

Město Plzeň

Resnap.it

Platformy : Windows 8, Windows RT
Cena : 50 Kč
Jazyk : Čeština

Originalita nezemřela a pokud jste dodnes nenašli vhodného koníčka, možná vás do sedla vyhodí Resnap.it. Fotíte každý den v zrcadle svou podobiznu? Nebo zachycujete svá oblíbená místa v průběhu času? Jestliže vás ke sbírání fotografií nic nemotivuje, nainstalujte uvedenou aplikaci. Ta patří stejnojmennému portálu , aplikace pro platformu Windows 8 je ovšem jediná v portfoliu. Sbírání časosběrných snímků se možná není prvoplánově zábavné, ale pocitu uspokojení z povedené série se vyrovná máloco.

U každé nahrané série uvidíte počet snímků a celkovou délku přehrávání presentace. Rychlost ale snadno ovlivníte. Oblíbené animace pak připnete na Úvodní obrazovku. Bezplatně můžete vytvářet pouze galerie do velikosti 100 MB. Pokud nechcete platit, klidně si Resnap.it ponechte jako prohlížeč pro existující série časosběrných snímků.

Resnap.it

Heureka.cz

Platformy : Windows 8, Windows RT
Cena : Zdarma
Jazyk : Čeština

Představovat nákupního rádce Heureka.cz by bylo nošením dříví do lesa. Když se chystáte k nákupu, nejprve si projdete zdejší srovnání cen a pak se rozhodnete, kde vlastně nakoupíte. S tabletem či osobním počítačem s Windows 8 již nemusíte otevírat prohlížeč, ale raději zvolit nativní dotekovou aplikaci. K jejímu provedení bychom pár výhrad měli, odnesli jsme si z ní lehce rozpačitý dojem. Dlaždice by přinejmenším mohly vyplňovat celou obrazovku. Kategorie na hlavní obrazovce jsou zbytečně malé.

Obsah katalogu sice nezklame, ale samotné srovnání cen není zpracováno na jedničku. Internetové obchody dokonce nestojí v řadě za sebou podle ceny. Řazení přitom nelze ručně ovlivnit. Přes nepříliš vydařené zpracování lze aplikaci Heureka.cz při nákupech bez problému využívat. Rádi bychom také viděli více funkcí, např. přidávání uživatelských hodnocení a recenzí. Ani slušivější obleček by neuškodil.

Heureka.cz

České peníze

Platformy : Windows 8, Windows RT
Cena : Zdarma
Jazyk : Čeština

Vaše vzdělání nemusí skončit jen u toho, co vám řekli ve škole. Pokud dychtíte po zajímavostech, jistě vás potěší aplikace České peníze. Dost možná vás překvapí, jak málo toho vlastně víme o domácích platidlech. Ano, v obchodě výměnou za ně obdržíme zboží, případně služby. A dál? Podívejte se na detailní snímky bankovek a mincí a zjistěte, podle jakých znaků rozpoznáte padělek od pravého platidla.

Ukázka ochranných prvků je interaktivní, aplikace k tomu zapojí např. i akcelerometr. Každou bankovku lze podsvítit, čímž vyniknou detaily, které oku jinak zůstávají skryté. Obzvlášť to platí, když si vyberte ultrafialové záření. Jako doplněk tentokrát slouží kurzovní lístek od ČNB. Kurzy pro každý den jsou dostupné od 14.30 hodin. České peníze naneštěstí nepříjemně narostly objemově, z Windows Store proto stáhnete asi 260 MB.

České peníze

Corinth Micro Anatomy Augmented

Platformy : Windows 8, Windows RT
Cena : Zdarma/mikroplatba ve výši 80 Kč
Jazyk : Angličtina

Škola hrou děti baví a vzbuzuje v nich větší zájem o studium ve srovnání s nudným výkladem. Uvědomuje si to také společnost Corinth Investment, která uživatele Windows 8 nepřestává zásobovat výukovými aplikacemi. Nutno podotknout, že teprve s tablety se zábavná interaktivní výuka stává zajímavým artiklem s širokými možnostmi využití. Od Micro Anatomy Augmented očekávejte přesně to, co na ni prozrazuje název.

Do procesu se zapojí webkamera ve vašem tabletu či laptopu. Díky rozšířené realitě budete poznávat jednotlivé orgány, jak jsou ve vašem těle poskládané. Aplikace existenci orgánů nastíní rovnou 3D modely. Základní edici pořídíte zdarma, ale jednotlivé orgány jsou až na pár výjimek zpoplatněné. Za kus zaplatíte 80 Kč. Aby vás Micro Anatomy Augmented na kameře rozpoznal, budete si muset vytisknout zvláštní dokument, který si pověsíte provázkem na krk. Teď si jen najděte figuranta, jehož orgány si prostřednictvím rozšířené reality budete prohlížet.

Corinth Micro Anatomy Augmented

Globus Sommelier

Platformy : Windows 8, Windows RT
Cena : Zdarma
Jazyk : Čeština

Pijete víno? Pokud ne, možná jste jen ještě neobjevili vhodný druh. Na každý pád vám poradí aplikace od hypermarketu Globus. Hodnotí celkem 116 různých vín, přičemž některé Globus přirozeně prodává exkluzívně. O každé odrůdě se ale dozvíte přinejmenším to nejdůležitější, abyste ji byli schopní rozeznat podle zraku a chuti. Vedle poznávacích znaků se dozvíte, v jaké sklenici a za jaké teploty jej máte ideálně podávat.

MMF24

A kdybyste chtěli večer s vínem ozvláštnit, můžete se řídit vhodnými přiloženými recepty na pochutiny. S aplikací Globus Sommelier budete vždy připraveni. Vyhledávat můžete buď vína, nebo pokrmy.

Globus Sommelier