Hlavní navigace

Názor k článku Apokalypsa procesorů AMD a Intel? ARM říká, že do pěti let nahradí x86 ve většině PC od del42sa - "Těch 5% je myslím číslo, které se traduje...

  • 11. 6. 2024 6:47

    del42sa

    "Těch 5% je myslím číslo, které se traduje už od Pentia 4 HT a používá se hlavně na ilustraci."

    ano to je pravda a hlavně tohle číslo se týkalo jednojádrové architektury, které byla vydaná před 23 lety a přesto se tím číslem operuje , jako by to mělo platit napořád a nedošlo k žádnému vylepšení té technologie :-)

    napřklad Ivy Bridge : "Vzhledem k faktu, že procesor podporuje Hyper-Threading (dále jen HT), je nezanedbatelná část výpočetní pipeline zdvojená a napevno přiřazená právě dvěma vláknům pro případ zapnutého HT. Pokud je ale HT vypnutý nebo probíhá náročná úloha jen v jednom vláknu, jsou tyto obvody na nic a nevyužité. Intel nyní tuto skutečnost změnil. Prostředky se nyní alokují dynamicky dle zatížení. Pokud bude spuštěna úloha v jednom vláknu, přidělí se vše jen jednomu vláknu a žádné (nebo jen málo z nich) obvody v jádru nezůstanou nevyužité"

    dále Haswell: u virtuálních vláken měl k dispozici kromě rozšířené logiky scheduleru také vlastní fyzickou výpočetní jednotku (ALU) a vlastní volný store port, což při vytížení výpočetní pipeline na fyzických jádrech nemělo vést k poklesu výkonu HT vláken z důvodu nedostatku volných prostředků.

    "What is not talked about is the “Frontend”, if equal to Ivy bridge (Cisc instr 4+1) no dramatic improvement in single thread, but any improvement will be perceived in HyperThreading to have more execution resources available in the backend"

    asi bych toho našel víc, ale nechce se mi to hledat ..... myslím, že pro ilustraci to stačí.