Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Apokalypsa procesorů AMD a Intel? ARM říká, že do pěti let nahradí x86 ve většině PC. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 11. 6. 2024 7:40

    Brutus

    Pokud bych se díval, zda se vyplatí, podívám se na procesory tvůrce, tedy IBM, kde na multithreadindu makali od 50. let. Mainframové TELUM, tedy pro nasazení kde je nutná jak nízká latence, tak maximální zabezpečení - multithreading umí. POWER10 umí dokonce dle konfigurece 4 nebo 8 vláken na jádro.
    Zamyšlení o ploše jsem rozepsal jinde a nebudu se opakovat. Ale vezmu to jinak, SPARC (Sun Microsystems a Fujitsu) a IBM v době kdy rostl počet jader na CPU zvyšovali současně počet vláken. U DEC Alpha to bylo v plánu. ARM s tím taky počítali. Intel to zavedl u P4 a Itania, je možné že architektur bylo ještě víc. A dělali to v době, kdy plocha CPU byla dražší než dnes. I AMD to vlastně specificky udělalo ještě před ZEN u Bulldozeru - jen to nebyl nejlepší způsob. Intel ale měl taky nejvíc "výkonových optimalizací" a tedy nejvíc problémů s bezpečností. Dost na to, aby mohli chtít HT opustit. Ale taky je možné, že to udělají jen u spotřebních CPU a u velkých Xeonů zůstane. To ještě nevíme.