Hlavní navigace

Názor k článku Apokalypsa procesorů AMD a Intel? ARM říká, že do pěti let nahradí x86 ve většině PC od Jan Olšan - Navrhnout jádro úplně bez SMT podle Intelu vede...

  • 11. 6. 2024 15:10

    Jan Olšan

    Navrhnout jádro úplně bez SMT podle Intelu vede k lepší energetické efektivitě v jednovláknových aplikacích. Pokud by měli jádro s implementací SMT, která se jenom při bootu vypne, tak ten přínos bude o dost nižší.

    Jako když se nad tím člověk zamyslí, tak to určitě může mít smysl, pokud se chceme soustředit na klientské aplikace - mobily, notebooky, herní PC atd. OCž u Arrow Lake a Lunar Lake platí. Platí to i procesorů Applu nebo Cortexů. Možná, že Apple nezkoušel SMT kvůli tomuhle. I když u nich by to byla implementace z nuly, takže by to měli těžší a to asi taky je faktor.

    Ono je taky důležitý, že to HT Intel nemá na malých jádrech, takže ty HT vlákna se používají až úplně nakonec, tudíž u méně škálujících aplikací se nemusí vůbec využít. Kdyby Intel neměl big.LITTLE, tak si nejspíš HT u těch Lion Cove nechá.

    V té prezentaci jsem zachytil něco o tom, že by to jádro Lion Cove mělo mít pružnější návrh, takže by asi mělo být snazší dělat modifikace. Takže možná opravdu budou dvě verze, kdy klientská bude optimalizovaná na jedno vlákno bez HT a serverová bude mít přidaný HT.

    Ono Intel už od Skylake tyhle dvě verze jader dělal, ale tam bylo vidět, že to není tak pružné a používal přitom zjednodušení, kdy třeba Skylake-SP/X mělo přilepenou cache navíc a jednotku AVX-512 navíc vedle toho původního půdorysu jádra Skylake, aby se minimalizoval objem změn.

    Serverová verze Lion Cove bude patrně umět AVX-512 a AMX, takže něco se tam přidávat bude. Možná to tentokrát bude hloubkovější úprava a přibude i SMT. Možná, že "zdrojový kód" s tím počítá, ale návrh má možnost "zkompilovat" jádro s SMT i jádro bez SMT.