Hlavní navigace

App Store už oficiálně s předplatným, časopisy a noviny nastupují

16. 2. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Digitální obchod Applu konečně zavedl funkci předplatného, na kterou se čekalo minimálně od doby, kdy byl objeven potenciál iPadu jako možné náhrady tištěných magazínů. Nedávno sice cupertinská společnost ohlásila vydávání významného periodika The Daily od Murdochova News Corp., ale „předplatné“ bylo zatím bezplatné.

Nyní jsou funkční i platební kanály prostřednictvím rozhraní In-App Purchase. Vydavatelé určí cenu a délku předplatného (týdenní, měsíční, dvouměsíční, čtvrtletní, pololetní a roční) a uživatel jedním klikem zaplatí. Na stránce své účtu mohou předplacené služby kontrolovat a spravovat (např. zakázat automatické obnovování předplatného). Apple si řekne o 30% provizi jako u běžných prodejů aplikací. Funkce předplatného se týká novin, časopisů, videa, hudby apod.

„Naše filosofie je jednoduchá: Pokud společnost Apple získá nového předplatitele aplikace, získá 30procentní podíl. Pokud stávajícího nebo nového předplatitele získá vydavatel, ponechá si vydavatel 100 procent a společnost Apple nezíská nic,” řekl generální ředitel společnosti Apple Steve Jobs. „Požadujeme pouze toto: Když vydavatel učiní nabídku předplatného mimo aplikaci, měla by být stejná (nebo lepší) nabídka učiněna uvnitř aplikace, aby se zákazníci mohli snadno jedním kliknutím přihlásit k odběru přímo v aplikaci. Věříme, že tato inovativní služba předplatného poskytne vydavatelům zcela novou příležitost k rozšíření digitálního přístupu k obsahu na zařízeních iPad, iPod touch a iPhone, což jistě potěší nové i stávající odběratele.”

MMF24

Vydavatel tedy může nabízet předplatné i jinde (na webu), a Applu z toho nepůjde ani cent. Vydavatel ale musí uvnitř aplikace zajistit vlastní způsob ověřování takových uživatelů. Firma si nicméně podmiňuje, že pokud se vydavatel rozhodne prodávat přeplatné na vlastní pěst, musí za stejnou nebo lepší cenu prodávat to samé v App Storu. A pak také nemohou ve svých aplikacích uvádět odkazy, které by uživatelům umožnily kupovat předplatné mimo obchod.

Zdroj: Tisková zpráva Apple