Hlavní navigace

Apple a Google (Motorola) ukončují patentovou válku. Trvala čtyři roky

17. 5. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnosti Apple a Google oznámily, že ukončují veškeré právní spory a chtějí navzájem spolupracovat na patentové reformě,“ píše agentura Reuters, jež jako první získala prohlášení obou rivalů. Konec sporů ovšem nepřinesl křížové licencování patentů, jako se stalo mezi Applem a HTC v roce 2012. Dohoda se navíc netýká jiných společností, se kterými se soudí kvůli Androidu. Tedy aktuálně nejhlasitější kauzy Apple vs. Samsung.

 

Google po koupi Motoroly převzal také všechny závazky a musel dohrát i patentové rozepře. Ta mezi Motorolou a Googlem vypukla v roce 2010 (1, 2). Obě firmy se soudily v desítkách případů, zejména v USA a Německu. Bitva ale nikam nevedla. Florian Müller, nejznámější právník zabývající se technologickými patenty, tvrdí, že ve sporu ani jeden nedominoval, ale vítězem je spíš Google. Základy po Androidem jsou prý zase o něco pevnější.

KL24

To že Apple nevystartuje přímo proti Googlu ale neznamená, že nemůže v budoucnu žalovat ostatní výrobce, kteří vyvíjejí telefony a tablety s Androidem. Ve sporu proti Googlu navíc částečně zůstane. Je totiž spolu s Microsoftem, Sony, BlackBerry a Ericssonem členem konsorcia Rockstar. To získalo za 4,5 miliardy přes 6000 patent kanadské telco společnosti Nortel, když o několik milionů přeplatilo právě Google. A teď patentů využívá v bitvě pro Googlu, Samsungu, LG, HTC, Asusu nebo Huawei.

Zdroj: Reuters

Byl pro vás článek přínosný?