Hlavní navigace

Apple a jeho soudní spory: jeden vyhrál, druhý přibyl a nad třetím visí otazník

30. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple poslední dobou čelí spoustě trestních sporů a nápor neupadá. Tentokrát jej žalovala Nokia a Kodak.

Soudní spor s Nokií se táhne už strašně dlouho a nevypadá to, že by měl jen tak polevit. Situace by se ale měla dát trochu do pohybu, protože Apple vyhrál první kolo sporu. Dle komise pro mezinárodní obchod ve Washingtonu iPhone neporušuje žádný z klíčových patentů. Nokia má ale jiný názor a chce bojovat dál. Konkrétně se jí nelíbí patenty související s fotoaparáty, baterií, reproduktory a dotykovými obrazovkami. Jablečná společnost se však také chce bránit a zároveň podává patentovou žalobu právě na Nokii.

Aby toho nebylo málo, Nokia přidává ještě jednu žalobu. Tentokrát se jí nelíbí „zneužívání“ jejich sedmi patentů v oblasti multitaskingu, synchronizace dat, kvality hovoru a používání Bluetooth příslušenství. Nokia se navíc nespoléhá na jediný soud, ale obdobné žaloby podává také v Německu, Velké Británii a Nizozemsku. Ty se budou projednávat v nejbližších měsících.

Ve druhém případě to nebude o moc jednoduší. Apple je společně s firmou Research in Motion (RIM) žalován od Kodaku za zneužívání patentů opět v rámci digitálních fotografií. Kodak je přesvědčen, že soudní spor může vyhrát a získat tak jednu miliardu dolarů jako odškodnění. Tato kauza se také řeší již delší dobu, teď ale bylo oznámeno, že bude případ znovu přezkoumán.

KL24

Tip:
Nokia: Apple zneužil dalších pět patentů
Apple opět žaluje Nokii kvůli patentům
Nokia vrací úder Apple a rozpoutala válku v Evropě

Zdroj: TUAW, MacRumors

Byl pro vás článek přínosný?