Hlavní navigace

Apple AppStore lidem vysával peníze z účtů

Sdílet

Zdroj: Redakce

Elektronický obchod Applu byl napaden a z účtů jeho uživatelů byly bez jejich vědomí nakupovány další aplikace. Vlastně ne tak docela. Vietnamský vývojář Thuat Nguyen (jedinec, nebo skupina?) protlačil do AppStore vlastní aplikace e-knihami. Jenže ty v sobě obsahovaly škodlivý kód, který na pozadí nakupoval další knihy.

Všimli si toho jak samotní uživatelé, tak vývojáři AppStore. Uživatelům se z účtů ztrácely peníze, situaci monitoroval The Next Web a někteří čtenáři přišli i o stovky dolarů. A aplikace vytvořené smyšleným vydavatelstvím „mycompany“ zabraly v žebříčku asi 40 z 50 nejprodávanějších knih.

Závadné knihy Thuata Nguyena, resp. mycompany, zdroj: The Next Web

Když si problém uvědomila i cupertinská společnost, aplikace Nguyena stáhla z AppStore a situaci začali vyšetřovat. Napadených účtů nakonec nebylo příliš, jen zhruba 400 z celkového počtu 150 milionů. Apple zároveň doporučil napadaným kontaktovat jejich banky a zároveň změnit přístupové údaje do obchodu.

Nějakou odpovědnost musí Apple přece jen nést. Jak je možné, že se do AppStore dostaly takto závadné aplikace? Vždyť to je jeden z hlavních důvodů, proč používají schvalovací proces pro aplikace v iTunes Store. Teď je otázkou, jestli se Apple bude podílet na náhradě vzniklých škod.

Zdroj: BBC, The Next Web