Hlavní navigace

Války formátů by mohly skončit. Apple, Google, Microsoft a další jsou na jedné lodi

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už jsem chtěl do nadpisu napálit, že „peklo zamrzlo“, ale ještě byste mě nařkli z bulvárnosti. Tohle je však opravdu velká věc. Apple se stal další členem Alliance for Open Media. Tato skupina vznikla v roce 2015 s cílem vytvořit videokompresní formát budoucnosti (a pod křídly IETF jej též standardizovat), který bude svobodný, nesvázaný licenčními poplatky a pochopitelně také efektivní. Ten formát se jmenuje AV1 a jednou by mohl nahradit HEVC/H.265.

HEVC je příliš složitý a drahý

Ten trápí právě dva výše zmíněné problémy. Není otevřený a musí se za něj platit. Prodražuje přehrávače i zbytek video řetězce a komplikuje softwarový vývoj. Aby té radosti nebylo málo, k patentům souvisejícím s HEVC se přihlásili již tři licenční skupiny (tzv. pooly), kde by každý chtěla peníze za to, že lidé HEVC využívají. Těmi skupinami jsou MPEG LA, HEVC Advance a od loňska Velos Media. Firmy se v nich různě prolínají a některé jsou i členy Alliance for Open Media, ale o to teď nejde.

Do skupiny na podporu a vývoj AV1 se zapojil i Apple, který je důležitým hráčem v oblasti hardwaru (iZařízení, Macy), softwaru (QuickTime, iMovie, Final Cut) a služeb (iTunes, Facetime). AV1 chce promluvit především do online videa, tedy streamingu nebo telefonie.

AV1 už brzy

Formát ještě nemá finální specifikace (očekávají se každou chvílí). AV1 nezačíná úplně na zelené louce, ale zakládá se na technikách projektů jiných zakládajících členů sdružení. Mozilla přispěla projektem Daala, Cisco Thorem a Google VP9 (vývoje VP10 se vzdal ve prospěch AV1).

KL24

Firefox už mimochodem v experimentální verzi AV1 podporuje a Mozilla tvrdí, že má až o třetinu vyšší efektivitu než VP9 nebo HEVC. Což je dost zavádějící tvrzení, protože HEVC je na tom pořád lépe než VP9. Pořádné testy ale zatím chybí. Bez finálních specifikací nebudou stoprocentně fungovat ani kodeky. A navíc můžeme očekávat, že enkodéry budou v prvních verzích možná kvalitativně srovnatelné s těmi pro HEVC, ale budou výrazně pomalejší.

S budoucností AV1 to každopádně vypadá pozitivně. Mezi kmenové členy asociace patří již všechny přední technologické firmy: Amazon, Apple, ARM, Cisco, Facebook, Google, IBM, Intel, Microsoft, Mozilla, Netflix a Nvidia. Taková shoda na svobodném formátu tady ještě nebyla. Podporujícími členy jsou mimochodem ještě Adobe, AMD, AMLogic, ARM, Broadcom, Hulu, Realtek nebo Videolan (VLC). Ano, chybí všichni výrobci televizorů a kamer, ale AV1 se má využívat hlavně na internetu.

Byl pro vás článek přínosný?