Hlavní navigace

Apple byl v případě mazání písní z iPodů porotou shledán nevinným

17. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Začátkem prosince jsme vyčkávali, jak v USA dopadne soud, v němž se řeší chování Applu v souvislosti s iPody. Více o něm se dočtete v našem předchozím článku. Osmičlenná porota nakonec rozhodla ve prospěch jablečné firmy, Apple od soudu odešel jako nevinný. Shodli se na tom všichni členové poroty.

iTunes 7.0 považují za opravdové vylepšení služby a nové funkce byly pro koncového uživatele přínosem. Tady se myslí bezpečnostní vylepšení, které podle Applu vedlo k nechtěnému smazání písní, které jste nakoupili v jiném digitálním obchodě. Žalobci tvrdili, že úpravy v softwaru ztížily nakupování hudby u konkurence. Nicméně, soud jim za pravdu nedal.

 

Kdyby byl Apple obžalován za zneužití monopolního postavení, čelil by pokutě ve výši přesahující miliardu dolarů. Musel by totiž odškodnit osm milionů lidí, jak žádali žalobci. Jednalo by se Američany, kteří si pořídili iPod v období od září 2006 do března 2009.

K soudu dorazil též Rod Schultz, bývalý vývojář iTunes, jenž dosvědčil, že cílem Applu bylo zamezit konkurenčním přehrávačům a písním, aby se dostaly do iPodů. Jablečná firma kontroluje tradičním vyjádřením, že každá aktualizace měla uživateli přinést zlepšení zážitku z používání služeb a přehrávačů.

Zdroj: The Verge