Hlavní navigace

Apple chystá konkurenci pro Spotify. Streamingovou službu dostane na iOS i Android

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Apple loni na podzim uskutečnil svůj největší obchod v historii a za tři miliardy dolarů koupil společnost Beats, nešlo zdaleka jen o populární sluchátka. Beats má totiž i softwarové technologie a vlastní streamingovou službu podobnou Spotify. Apple sice díky iTunes a iPodům rozjel revoluci v digitálním prodeji hudby, ale čase zkostnatěl.

Apple kupuje Beats za 3 miliardy dolarů

Nesledoval trendy a neuvědomil si, že většina posluchačů už nechce hudbu nakupovat, ale pouze si ji za poplatek půjčovat. Podle Wall Street Journalu však Apple dostal rozum a Beats chce využít i pro streamování. Z velké trojky Apple/Google/Microsoft je navíc jediný, kdo prodává hudbu, ale zároveň nemá půjčovnu, 

Magazín 9to5mac teď díky svým zdrojům získal bližší informace. Chystaná služba bude založená za technologiích Beats, ale její softwarovou část obstará sám Apple. Současné aplikace zaniknou, streamingová služba bude začleněna přímo do iTunes na desktopech, Apple TV a iOS.

Apple prý dokonce chystá i novou aplikaci pro Android. Šlo by vůbec o první kus softwaru, který Apple napsal pro platformu Googlu. Beats už sice aplikaci pro Android má, ale tu firma vytvořila ještě před akvizicí. Naopak verzi pro Windows (Phone) Apple kvůli malému tržnímu podílu nechystá, k dispozici nebude ani webová verze (podobně jako například u map).

 

Nová služba se má podbízet cenou. Zatímco Spotify, Rdio, Google Play All Access nebo Xbox Music Pass stojí v USA 9,99 dolaru měsíčně, Apple prý srazí cenu na 7,99 dolaru. Za to bude moci uživatel poslouchat libovolnou skladbu z knihovny, písničky stahovat pro offline poslech, zakládat vlastní playlisty, sledovat připravené seznamy ostatních uživatelů nebo novou si hudbu nechat doporučit automaticky.

MMF24

Přestože se má funkčně částečně překrývat se službami iTunes Store, Radio a Match, rušit se nebudou. Apple dá na výběr, jak chce kdo hudbu poslouchat. A kdy se novinky dočkáme? Podle původních plánů to mělo přijít už v březnu, ale kvůli neshodám mezi Beats a Applem se vývoj protáhne a premiéra tak nejspíš připadne až na letní konferenci WWDC. Současná Beats Music je dostupná jen v USA, ale Apple po přepracování pravděpodobně zamíří i do Evropy a k nám.

Zdroj: 9to5mac