Hlavní navigace

Apple chystá nový iMac 5K. Bude mít Retina displej a rozlišení 5120 × 2880 pixelů

6. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dnes jsme vás již informovali o chystané tiskové konferenci, kterou by firma Apple mohla pořádat už příští týden. Mají být představeny nové iPady, systém OS X Yosemite a možná iMacy. Právě k novým iMacům přinášíme podrobnosti.

Apple iMac Retina

Hlavní novinkou těchto All-in-One počítačů bude bezpochyby Retina displej. Ten bude mít již tradiční úhlopříčku 27 palců, avšak nabídne obrovské rozlišení 5120 × 2880 pixelů (neboli 5K). Retina displeje jsou známé svojí kvalitou a velkým rozlišením i na malých displejích. Nový iMac by měl mít hustotu 217 PPI (pixelů na palec), což je dvakrát tolik, než předchozí generace (ty měly 108 px).

Těžko ovšem říct, jaké grafické řešení Apple zvolil, jelikož nejnovější karty od AMD i Nvidie podporují oficiálně „pouze“ 4K rozlišení. Dle mého názoru by tento problém mohla vyřešit domluva mezi Applem a Nvidii, jejíž grafické karty se používají i u aktuální řady iMaců. Nedávno byl navíc uvolněn standard DisplayPort 1.3, který podporuje rozlišení až 8K, a proto by nemusel být problém pro Nvidii dodávat upravené karty pro toto rozlišení.

 

Nový iMac poběží právě na chystaném systému OS X Yosemite, který nebude mít podporu pouze 5K rozlišení rozlišení, ale i 4096 × 2304, 5760 × 3240 a dokonce i 6400 × 3600 pixelů. Mezi další novinky by měly patřit výkonnější procesory a vylepšené rozhraní Wi-Fi.

KL24

Vzhledem k aktuální fázi vývoje displeje, která se nachází v pozdním stádiu testování, by se mohly nové iMacy objevit již tento rok a existují i spekulace, že se objeví už na chystané tiskovce příští týden. 

Zdroje: 9To5Mac.com, TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?