Hlavní navigace

Apple dostal v Itálii pokutu 900 000 eur. Klamal zákazníky kvůli zárukám

29. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Italský úřad pro ochranu hospodářské soutěže udělil Applu pokutu ve výši 900 000 eur (asi 23 milionů korun) kvůli nekalým obchodním praktikám. Cupertinská firma nedokázala tamním zákazníkům jednoznačně vysvětlit, že mají nárok na dvouletou záruku místo tzv. rozšířené jednoleté.

Lidé si prý místo toho dokupovali delší záruční služby zlášť. Teď má Apple 90 dní na to, aby nejasnosti napravil a Italům sdělil, že mají nárok na dvouletou záruční službu.

Italská kauza je důležitá i z našeho pohledu, neboť také u nás nebylo od počátku jasné, jak to se zárukou vypadá. Při spuštění Apple Online Store jsme tématu věnovali dlouhý článek, ve kterém se vyjádřili právníci i spotřebitelé z Německa, kde už toto řešili před lety.

V Česku i na Slovensku totiž máme zákonem garantovanou dvouletou záruku stejně jako Italové a další země EU. Jenže Apple na svých stránkách a ve svých podmínkách všude vychází ze zákonů USA, kde musí dodržovat půlroční záruku, ale jako ostatní podobné firmy nabízí jednoletou rozšířenou záruku. Jenže to je i u nás málo.

Apple na nás ve svých podmínkách myslí, jenže za právnickým jazykem se může skrýt cokoliv. Sice už máme ověřeno, že záruční dobu bude stejně jako tuzemské firmy poskytovat po dobu dvou let, ale zjednodušení podmínek by nebylo na škodu. Snad dojde po tučné pokutě v Itálii k nápravě i v dalších zemích.

KL24

Apple v českých podmínkách uvádí

10. Omezená záruka v trvání jednoho (1) roku a zákonná práva spotřebitele v České republice

10.1 Veškerý nový Hardware podléhá jednoleté omezené záruce na vady materiálu a provedení. Do záručních podmínek, které tvoří součást Smlouvy a jsou do ní začleněny odkazem, lze nahlédnout prostřednictvím příslušného hypertextového odkazu níže. Tyto záruční podmínky jsou také obsaženy v krabici s Hardwarem Apple. Kopii omezené záruky na Hardwarové produkty Apple, včetně omezení a výluk, si můžete přečíst před zakoupením kliknutím na příslušný odkaz níže. Záruky, které se mohou vztahovat na váš Software, naleznete v licencích na příslušný Software.

K tomu ještě uvádí těžce srozumitelný dodatek:

10.3 Zákonná práva spotřebitele v České republice

PRO SPOTŘEBITELE PLATÍ, ŽE JEDNOROČNÍ OMEZENÁ ZÁRUKA UVEDENÁ V USTANOVENÍ 10.1 VÝŠE NEVYLUČUJE, NEOMEZUJE NEBO NEPOZASTAVUJE ŽÁDNÉ PRÁVO SPOTŘEBITELE VYPLÝVAJÍCÍ Z NESOULADU SE SMLOUVOU, JEŽ SPOTŘEBITELI NÁLEŽÍ DLE PRÁVNÍHO ŘÁDU ČESKÉ REPUBLIKY, ZEJMÉNA DLE USTANOVENÍ PARAGRAFU 499 ZÁKONA Č. 40/1964 SB., OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU A ZÁKONA Č. 634/1992 SB., O OCHRANĚ SPOTŘEBITELE. APPLE VŠAK VYLUČUJE ZÁKONNOU A IMPLICITNÍ ZÁRUKU V ROZSAHU ZÁKONEM DOVOLENÉM A POKUD TAKOVOU ZÁRUKU NENÍ MOŽNÉ VYLOUČIT, JE TAKOVÁ ZÁKONNÁ ZÁRUKA V ROZSAHU ZÁKONEM DOVOLENÉM OMEZENA NA DOBU TRVÁNÍ VÝSLOVNĚ UVEDENÉ ZÁRUKY A NA OPRAVY ČI VÝMĚNY DLE VLASTNÍ ÚVAHY SPOLEČNOSTI APPLE.

Zdroj: BBC

Byl pro vás článek přínosný?