Hlavní navigace

Jeden znak dokáže shodit iPhone. Ve zprávě jej nikomu neposílejte (opraveno)

20. 2. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Aktualizováno 20. 2. 2018

Nepříjemná chyba byla po pár dnech opravena. Apple dnes vydal aktualizaci iOS 11.2.6, která řeší pád aplikací nebo systému při zobrazení telugských znaků. Kromě toho ještě opravuje problémy s kompatibilitou při připojení externích příslušenství.

iOS 11.2.6 iOS 11.2.6

Původní článek z 16. 2. 2018

Není to poprvé, kdy iPhonu dělá problém text zaslaný ve zprávě. V minulosti způsobily pád aplikací nebo systému některé odkazy, teď k tomu stačí jediný znak v telugštině, jednoho z indických jazyků. Na nepříjemnou chybu upozornil italský Mobile World, dokázal jej zreplikovat také The Verge.

Problém se vyskytuje v systémových notifikacích, výchozí aplikaci Zprávy, ale také ve Facebook Messengeru, WhatsAppu, Twitteru, Gmailu, Outlooku, ale například Skype nebo Telegram odolaly. Pokud text se závadným znakem přijmete přímo v otevřené aplikaci, chat spadne a možná už kvůli znaku nepůjde spustit. Řešením je přihlásit se se stejným účtem na jiném zařízení a tam zprávu smazat.

Horší je to při zobrazení v notifikačním okně. To se zasekne celá plocha (Springboard). Pokud se tak stane, uživatel by měl počkat na samovolný restart celé systémové aplikace. Když totiž vypne a zapne telefon, iPhone skončí v nekonečné smyčce restartů (bootloop), ze které už jej dostupne pouze režim zotavení DFU, viz nápověda Applu.

MMF24

Podle Mobile Worldu se chyba vyskytuje i v hodinkovém systému watchOS nebo desktopovém macOS. Na iPhonech nebo iPadech je chyba přítomná v aktuálním iOS 11.2.5. Betaverze iOS 11.3 už je prý v pořádku.