Hlavní navigace

Apple iPad: spor o značku se přesouvá z Číny do USA

28. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velké problémy ve velké Číně

Šanghajský soud předběžně rozhodl ve prospěch firmy Apple, která může pokračovat s prodejem svých iPadů v ČLR. Bylo tak zrušeno opatření, které to Applu zakazovalo. Apple ještě nemá zcela vyhráno, k případu se musí ještě vyjádřit vrchní soudy.

Zamezení prodeje iPadů si vyžádala tchajwanská firma Proview Technology, která značku iPad v Číně vlastní od roku 2001. Spor začal již v prosinci 2011, kdy firma vyhrála první stání ve městě Šen-čen. V dalším stání v Šanghaji tento soudní spor vyhrál Apple. „Je to špatné rozhodnutí,“ sdělil pro Reuters právník ProView Roger Xie. „Na soud se odvoláme, aby své rozhodnutí přehodnotil.

Proview se snažila zamezit dovozu iPadů od Applu vyrobených v čínských zemích do zahraničí. A dále požadovala, aby jí Apple zaplatil vzniklé škody v hodnotě 1,5 miliardy dolarů, jelikož začala prodávat své produkty se stejnou značkou již v roce 2000. Apple své iPady začal prodávat až v roce 2010.

Apple iPad

Přesun do USA 

Proview, které se nepodařilo zastavit Apple v Číně, se nyní obrací na kalifornský soud se stejným cílem – zamezit Applu používat ochrannou známku iPad, na kterou Proview údajně stále vlastní práva. V minulém týdnu podali dílčí společnosti Proview Electronics Co. Ltd. a Proview Technology Co. žalobu v kalifornském městě Santa Clara.

Otázkou zůstává, zda se americký soud přikloní na čínskou stranu, která ve světě technologií nemá takový vliv. Apple má v sázce zákaz dovozu svých zařízení do Číny, avšak pro zadluženou Proview International je to otázka přežití. Hrozí jí totiž výmaz akcií z hongkongské burzy.

Kdo vlastní značku iPad?

Jak jistě víte, poprvé se o iPadu začalo oficiálně mluvit 27. ledna 2010 na Macworldu, když tablet představoval sám Steve Jobs. Jenže samotná značka byla u tabletu použita už v roce 2001.

Tchajwanská společnost Proview Electronics (jeden z nejvýznamnějších výrobců monitorů) vytvořila v čínském Šen-čenu pobočku Proview Technology, jež měla mít na starosti tvorbu mobilních počítačů. Jedním měl být tablet iPAD. Dostal se na trh, ale pohořel.

Proview si během let 2000 a 2004 zaregistrovala příslušný trademark v mnoha zemích světa: v Mexiku, Jižní Koreji, Singapuru, Indonésii, Thajsku, Vietnamu a také v EU. V roce 2001 si podobu „iPAD“ a „IPAD“ zaregistrovala rovněž v Číně, kde toho roku Proview Technology svůj tablet vydala.

V roce 2006, kdy už byl původní iPad zanesený prachem, začala Proview Electronics značku iPad provádat. Pro globální trh ji nabídla americké firmě IP Applications Development (iniciály IPAD) za přibližně 55 000 dolarů. Součástí dohody podle Proview nebyla práva na použití značky v Číně (tu si Proview ponechala). IP Applications Development pak 15. ledna 2010 zaregistrovala iPad ještě v Austrálii a na Novém Zélandu.

Apple už v té době (rok 2006) musel na tabletu pracovat. Později se spekulovalo o několika názvech jako třeba iSlate. Tuto značku držela společnost Slate Computing, o níž se později provalilo, že ji vede Apple jako tzv. dummy corporation. V Kanadě se jí povedlo zaregistrovat značku iPad. V USA to nešlo, tam ji vlastnila společnost Fujitsu, která také vydala mobilních chytré zařízení s názvem iPad. Viz MacRumors.

IP Applications Development i Slate Computing (vlastně Apple) sídlily v americkém Delaware. A je velmi pravděpodobné, že spolu byly při koupi trademarku iPad propojeny už od začátku. Apple tak možná využil neznámé firmy s dobrými iniciály k tomu, aby levně koupil důležitou značku, protože kdyby Proview prodávala práva přímo Applu, částka by nejspíš měla o něco více nul než 55 000 dolarů. Jak se později ukázalo, firma IP Applications se skutečně s Applem na převzetí značky domluvila. Apple tak držel iPad na většině trhů kromě těch dvou nejdůležitějších – v USA a Číně.

MMF24

Pokračování v článku Apple narazil v Číně, nesmí tam používat slovo iPad

Zdroj: Reuters (1, 2)