Hlavní navigace

Šeptanda: Malý iPhone SE 2 je prý hotová věc, zásadní novinky ale nečekejte

19. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

V březnu 2016 nás Apple překvapil, když uvedl nový iPhone SE. Slovo nový by spíš mělo být uvozovkách, šlo o pouhý recyklát starších telefonů. SE si vypůjčil komponenty z iPhonu 5 až 6S. Apple ale namixoval líbivý koktejl bez výraznějších nedostatků a dal naději všem těm, kteří chtějí malý telefon.

I se čtyřpalcovým kašpárkem displejem totiž iPhone SE dokázal zahrát velké divadlo. Dostal rychlý procesor, dobrý foťák s podporou 4K a slowmo videa, výbornou síťovou výbavu a dlouhou výdrž. Apple to navíc nepřehnal s cenou.

MMF24

Po dvou letech se možná dočkáme upgradu. Naznačují to informace ze stránek Eurasijského ekonomického svazu, který certifikuje zařízení využívající šifrovací nástroje, která se pak prodávají v Rusku a dalších postsovětských zemích. Na nich se objevilo hned 11 iPhonů s dosud nepoužívanými číselnými kódy. Všechny poběží na iOS 11, takže nepůjde o zcela novou generaci telefonů, ale jen upgrade stávajících. Proč je modelů tolik, není v tuto chvíli zřejmé.

Vždy dobře informovaný analytik Ming-Chi Kuo už v lednu vyjádřil obavy, že iPhone SE 2 nejspíš nepřijde. V Applu prý na něj nevyčlenili vývojový tým. Ale pokud opravdu dorazí, půjde jen o kosmetickou aktualizaci. Reálně zní rychlejší procesor a nižší cena, což ostatně Apple učinil u nedávného iPadu (2018). Nový design, duální foťák, bezdrátové nabíjení, OLED displej s minimálními rámečky nebo Face ID, jako má iPhone X, nejsou reálné.