Hlavní navigace

Apple jedná s dalšími českými distributory, možná přijdou slevy

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple podle informací Hospodářských novin jedná s dalšími distributory, kteří by mohli dovážet jejich výrobky do Česka. V současnosti je oficiálním distributorem pouze CDS (Czech Data Systems), ale cupertinská společnost se možná dohodne s některých dalším velkým hráčem – eD'System Czech nebo AT Computers.

Konkureční prostředí by mělo pomoci snížit vysoké marže, které si CDS jako exkluzivní dovozce může dovolit. Zatímco ostatní distributoři elektroniky si berou okolo 2–5 %, CDS klidně i 10 %. Mluví se o tom, že by smlouva měla být podepsána v nejbližších týdnech, aby Apple stihl obchod dokončit v právě končícím fiskálním roce 2010 (končí vždy poslední sobotu v září, letos 25.). Ani jedna se čtyř oslovených stran nechtěla situaci komentovat.

Ideální řešení by bylo, kdyby u nás Apple otevřel oficiální obchod, ale také další dovozce by mohl zlevnit koncové ceny. Třeba i ten chystaný iPad (16GB verze) se bude více blížit 10 000 Kč než na druhou stranu. iPhony 4 budou dovážet i samotní operátoři, takže těch se zpráva tolik netýká.

Zdroj: Hospodářské noviny