Hlavní navigace

Apple kupuje nevyužitou továrnu na solární panely, bude vyrábět safírová sklíčka

7. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nejen Evropa, ale i Spojené státy prošly solárním boomem. Ten však neměl dlouhého trvání a v letech 2010–2011 řada výrobců pod tlakem čínské konkurence zkrachovala. Společnost First Solar takovému osudu unikla, její továrna ve městě Mesa v Arizoně ale nikdy nesloužila k původnímu účelu a momentálně zeje prázdnotou. Nevyužitý objekt koupí společnost Apple a umístí do něj svého dodavatele GT Advanced Technology, který vyrábí například krytky fotoaparátů a skenerů Touch ID ze safírového skla.

Továrna zaměstná okolo sedmi set lidí, Apple ale v areálu plánuje také stavební činnosti, které budou alespoň po přechodnou dobu potřebovat dalších 1300 pracovníků. Ambiciózní plán na výrobu solárních panelů bude připomínat fotovoltaická elektrárna na střeše továrny. Panely vyrobila společnost First Solar, instalovaný výkon je 4,1 MW při ploše přes 83 000 m² a plně zabezpečí energetickou potřebu továrny.

Apple se už několik let snaží postupně přesouvat výrobu svých zařízení z Číny zpět do Spojených států. Flextronics například bude sestavovat počítače Mac Pro v nově vybudované montovně v Texasu, výroba by měla být zahájena ještě letos.

 

MMF24

Opuštěnou továrnu na fotovoltaické panely si v minulém roce pořídila také společnost Seagate. Od zkrachovalé firmy Solyndra odkoupila objekt ve městě Fremont, který obsahuje i prostory s vysoce čistým prostředím (clean room) a jehož vybudování stálo 300 milionů dolarů. Výrobce pevných disků jej pořídil za 90 milionů a letos v březnu oznámil, že jej přemění na výzkumné a vývojové centrum. To zahájí činnost někdy v průběhu příštího roku a zaměstná 600 lidí.

Zdroj: 9to5Mac, TG Daily