Hlavní navigace

Názor k článku Apple M4: Nudný čip se starými jádry z předchozí generace, nebo výkonnostní šampion? od J.Ko - Proč je to zajímavé že se jednotlivé modely...

  • 15. 5. 2024 13:55

    J.Ko

    Proč je to zajímavé že se jednotlivé modely neliší v single?

    M čipy v jedné generaci mají stejnou architekturu a stejné takty. Single zátěž to nedostane na power a temp limity ani v těch pasivně chlazených zařízeních, takže z toho vychází v zásadě identické výkony v single thread.

    Apple vyrábí zařízení, neprodává SoC, mít více variant stejného SoC s různými takty nedává smysl. Rozdíly jsou malé a mít to dělené znamená řešit výrobu více modelů v různých konfiguracích, jejich skladování a logistiku...

    Už tak se snaží Apple držet jen omezené množství variant. binované SoC a 256/512 úložiště, 8GB RAM. Nebo full SoC, 16GB RAM a 1/2TB úložiště.

    U Maců to je podobné, v AppStore člověk koupí jen "off shelf" konfigurace, třeba u starších MBA to bylo 8/256 nebo 8/512, u M3 Airu je to už 8/256, 8/512 a 16/512, ostatní konfigurace v AppStore nekoupíš, musíš si to objednat, a pokud si to nepošleš domů, tak si to pak v tom AppStore vyzvedneš. V regálu to ale nemají.