Hlavní navigace

Apple má problém, poslední generace iPhonů ztrácí na evropském LTE signál GPS

5. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nebyl rok, co by se Apple nepotýkal s nějakou kauzou, kterou by žil celý internet. Letos to nejdříve vypadalo, že se rok 2015 ponese v duchu chipgate. Nové iPhony totiž pracují s různými čipsety, které jsou buď od Samsungu nebo od TSMC, Apple ale o přítomnosti konkrétního procesoru před koupí nijak neinformuje a vše zůstává na náhodě. Rozdíly ve výkonu nebo výdrži jsou však minimální a po poplašných zprávách se za pár dní slehla zem.

3D Touch

O něco hůře ovšem vypadá nová aféra. Většina evropských majitelů nových iPhonů si totiž ode dneška stěžuje na výpadky GPS signálu při zapnutém 4G připojení. Podle posledních zpráv se chyba týká i loňských iPhonů 6 a 6 Plus, problém tak bude pravděpodobně v jedné z nedávných aktualizací iOS 9.

Podle informací českého serveru Jablíčkář iPhony ztrácejí GPS signál především na kmitočtu 1800 MHz. Ten používají všichni tři čeští operátoři, zatím ale jen ve velkých městech a nejdále v budování je zatím Vodafone. V nastavení však nemůžete uživatelsky zakázat určité LTE pásmo a jestli je pro vás stabilní GPS klíčové, budete muset LTE sítě v nastavení vypnout úplně.

 

MMF24

Každopádně se Apple na fórech nechal slyšet, že situaci už řeší a pomalu se tak potvrzují prvotní spekulace ukazující na chybu v iOS 9. Na oficiální potvrzení a případné vydání opravné aktualizaci si ale ještě budeme muset chvíli počkat a Apple zatím v těchto záležitostech mlčí. Nezbývá než doufat, že aktualizace přijde co nejdříve.

Zdroj: Apple, Heise