Hlavní navigace

Apple má spoustu peněz, proč si tedy půjčuje?

21. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple bude svým akcionářům vyplácet dividendu. Během následujícíh let celkem 100 miliard dolarů. Investoři totiž již dlouho chtějí nějaké peníze a Steve Jobs by takovéto rozhazování zřejmě nepodpořil. Je ovšem fakt, že cena akcií v poslední době klesla.

Apple půjčkou ušetří až 175 miliard korun!

Kromě vyplácení dividendy chce Apple také odkoupit část firmy zpět. Hodlá si na to vše vypůjčit vydáním dluhopisů, což je hodně zvláštní, jelikož sám má obrovskou hotovost a skoro by se dalo říct, že "neví co s prachama".

The Financial Times informoval o důvodech, které k tomuto kroku Apple pravděpodobně vedly: Apple drží většinu hotovosti na zahraničních účtech, prý až 100 miliard dolarů, přičemž v bankách Spojených států má "jen" 45 miliard dolarů.

Důvodem půjčky jsou místní velmi vysoké daně. Většinu peněz má totiž uloženu tam, kde mu ji vláda nerozkr nezdaní nesmyslně vysokou sazbou. Což se nelze Applu divit, kdo z vás by chtěl platit tak vysoké daně. Daňové 0% ráje jsou opačný extrém, ale o tom tato novinka není.

 

MMF24

Kdyby chtěl Apple převézt hotovost ze zahraničí, aby z ní mohl vyplatit dividendy akcionářům, zaplatil by až 35% daň! Půjčit si peníze jej tak vyjde mnohem levněji a podle zdroje při úrokové sazbě kolem 2,5 % ušetří až 9 miliard dolarů (asi 175 miliard korun).

zdroj: Financial Times

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.