Hlavní navigace

S „popelnicovým“ Macem Pro se Apple spálil. Nová verze bude lepší, ale přijde až příští rok

Sdílet

Zdroj: Redakce

Cupertinská společnost loni přiznala, že Mac Pro představený v roce 2013 byla chyba. Výkonný a stylový stroj s minimálními možnostmi rozšíření a nevhodným grafickým subsystémem se měl nástupce dočkat až letos. Apple mezitím představil ještě nadupaný all-in-one iMac Pro, ale spousta profíků prý čekala na ještě lepší Mac. A čekat bude i nadále, protože letos nepřijde. Objeví se příští rok. „Víme, že se hodně zákazníků stále rozhoduje, jestli koupit iMac Pro, nebo počkat na Mac Pro. Chceme být pro komunitu otevření, takže rovnou říkáme, že Mac Pro je produktem roku 2019,“ uvádí Tom Boger, ředitel marketingu starající se i Macy. Pod transparentností si Apple představuje to, že pozve jednoho redaktora (Matthewa Panzarina z TechCrunche) do své centrály, kde mu řekne, že očekávaný počítač přijde s ročním zpožděním, protože Apple nový Mac Pro stále ladí a sbírá zpětnou odezvu. Takže nic nového vlastně nevíme.

Apple sbírá zkušenosti od mistrů v oboru

Panzarino ale zjistil, že ladění softwaru a hardwaru v Applu berou vážně. Na nejnovějších systémech nechávají u sebe v kancelářích pracovat experty přes střih videa, vizuální efekty, 3D animaci nebo hudební produkci. Do Cupertina tak chodí pracovat například skladatel John Powell, který využívá Macy a software Logic Pro. Momentálně dělá na hudbě pro film Solo: A Star Wars Story.

MMF24

Právě na reálných zkušenostech nejnáročnějších uživatelů chce Apple zjistit, kde je v pracovním procesu nejužší hrdlo. Ne vždy to musí být slabým hardwarem, někdy je na vině chyba v softwaru nebo jen špatné ovládací zařízení / periferie.

Panzarino viděl, jak teď u Applu hodně využívají MacBooky Pro spolu s externími grafikami připojenými přes Thunderbolt 3. Software pak přímo ovládají pomocí iPadů Pro. Co to konkrétně znamená pro budoucí vývoj Maců, ale není jasné. Apple prozradil jen to, že nový Mac Pro bude více modulární než současný model