Hlavní navigace

Apple MacBook Air: první recenze nejmenšího jablka

22. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, design, displej

Stále vzpomínám na své setkání s prvním MacBookem Air, na ten naprostý úžas. Byl to nejmenší a nejtenčí notebook od Apple, který byl skutečně naprosto ultrapřenosný. Někteří o něm mluvili jako o odpovědi Applu na vlnu netbooků, přes to, že byl třikrát dražší (v České republice bohužel až pětkrát). Jedenáctipalcový MacBook Air (první "oficiální" ceny v CZ jsou kolem 24 500 Kč, tedy jako cena bílého MacBooku), je aktuálním vstupem Applu do segmentu ultrapřenosných strojů. Není však netbookem, i když je to právě teď, kdy se firma přiblížila této kategorii tak blízko.

Je nápadně tenčí než původní MacBook Air, s obrazovkou o dva palce menší. I přesto, že Apple našel způsob, jak do tohoto těla vměstnat dvě USB či rychlé solid-state-disky (SSD), není MacBook Air tak vybavený a výkonný jako jeho poslední kolega z rodiny MacBooků za stejnou cenu.

MacBook Air 2010 front

Úžasně tenký design

Šířka a hloubka MacBooku Air není příliš rozdílná od rozměrů Windows notebooků jakými je například Asus UL20FT-A1 nebo Acer Aspire 1813T-3721, ale to, co Apple ubral, je síla těla. Asus i Acer proti Applu vypadají jako obři. Těžko odhadnete, jak neuvěřitelně tenký je, dokud jej nevyjmete z balení a nesrovnáte s nejtenčí věcí v místnosti. Na toto srovnání kandiduje například iPhone 4. MacBook Air má přední hranu o síle pouhé 2,8 mm, ale zadní strana je silnější (17,3 mm). Je bezpochyby tenčí, než kterýkoliv součastný netbook na trhu. Jedenáctipalcový MacBook Air je tenký jako břitva a vítězně táhne i na poli hmotnosti. Jeho hmotnost 1,04 kg je nezanedbatelně nižší, než u Asusu (1,5 kg), Aceru (1,35 kg) nebo Dellu Inspiron M1010z (1,54 kg).

Kouzlo je ve stavbě MacBooku Air. Shodně jako zbytek rodiny MacBooků je pro jeho unibody tělo i zde použit hliníkový odlitek. Na rozdíl od Asusu a Aceru, které mají hliníkovou pouze vrchní část, má MacBook Air hliníkové celé tělo. Hliníkové díly jsou pevné, robusní. Například víko displeje není tak náchylné na ohnutí, jako jeho Windows protipóly.

MacBook Air 2010 01 MacBook Air 2010 02 MacBook Air 2010 03 MacBook Air 2010 04 MacBook Air 2010 05

Nová velikost obrazovky i rozlišení

Displej o velikosti 11,6", stejně tak jako jeho rozlišení 1366 × 768 s jeho poměrem stran 16:9 je poprvé použit v notebooku Apple, na rozdíl od Windows notebooků, kde je tato velikost dnes již poměrně častá. Svým způsobem je to určitý první krok, který by mohl naznačovat, co bude následovat (myslím budoucí MacBooky nebo MacBooky Pro s rozlišením 1366 × 768 nebo 1600 × 900 pixelů). Obrazovka má ostrý obraz a její pozorovací úhly jsou vynikající. Větší displej přináší větší produktivitu, to je důvod, proč existuje třináctipalcový MacBook Air, podobně jako jiné CULV notebooky jako například Toshiba Satellite T235-S1350.

Ostatní současné jedenáctipalcové notebooky mají navrch svoji plnohodnotnou klávesnicí. Klávesy jsou plošší než u Asusu i Aceru, přestože všechny používají klávesnici typu chiclet. Osobně bych dal přednost tlačítkům notebooku Toshiba T235-S1350 či Dell M101z, které mají vyšší zdvih a měkčí, pružnější zpětnou vazbu. Horní řádky, kde jsou funkční klávesy, mají poloviční velikost, aby se vytvořil prostor pro Apple Trackpad. Klávesnice není podsvětlená ani u jedné konfigurace obou velikostí nových MacBooků Air. Jediný jedenáctipalcový notebook, který má podsvětlenou klávesnici je herní, ultrapřenosný Alienware M11x (Core i7). I přes velikost klávesnice se Applu podařilo začlenit veliký Clickpad (ClickPad je touchpad bez potřeby samostatných potvrzovacích kláves - celá plocha touchpadu slouží jako velké tlačítko). To je velmi působivé. Je o něco menší, než na standardních MacBoocích, ale navigace s tímto clickpadem je skělým zážitkem: multitouch gesta fungovala perfektně, přinejmenším mnohem lépe, než stejná funkce v jiných konkurenčních noteboocích uvedených v této recenzi.

SSD, start systému, výkon

Pouze SSD

Být nejtenčím přináší některá jistá znevýhodnění. Ačkoliv mnoho uživatelů jásá nad dvěma USB, téměř každý jiný jedenáctipalcový notebook má USB porty tři. Tyto notebooky mají i port pro paměťové karty typu SD (či jiný druh mediálních karet) a ethernetový port, které u jedenáctipalcového MacBooku Air nenajdete. Má samozřejmě ethernetové Wi-Fi 802.11n, které by mělo být dostatečným pro většinu uživatelů. Nemá samozřejmě ani optickou mechaniku, tu však můžete zakoupit za 79,- USD (pozn. red.: v CZ kolem 2 500,- Kč). Optické mechaniky jiných výrobců budou s MacBookem Air samozřejmě také pracovat.

Klasické pevné disky jsou na seznamu výbavy MacBook Air již dlouho, s novými MB Air to jsou již pouze SSD paměti. Samozřejmě, existuje mnoho výhod i nevýhod použití SSD. Za prvé SSD například němá žádné pohyblivé části, jsou proto odolnější, což je přínosem, pokud jste nešikovný typ. Za druhé, přenosová rychlost je údajně rychlejší než u klasických disků. SSD umožňují napodobovat Apple iPad při probouzení ze spánku, kterou Apple nazývá "Instant-On". Myšlenka je taková, že pokud uživatel zavře víko displeje, přejde MacBook Air do režimu spánku a až po 60 minutách se zcela vypne. Tímto způsobem, jakmile uživatel stiskne klávesu nebo otevře víko, startuje MacBook Air okamžitě. Podle Applu může jedenáctipalcový MacBook Air tímto způsobem zůstat v pohotovostním stavu až 30 dní, takže není potřeba jej vypínat úplně. Z mé zkušenosti s touto funkcí mohu říci, že probuzení z režimu spánku je skutečně "instantní". S SSD má bohužel omezenou kapacitu. 11palcový MacBook Air startuje s 64GB SSD (999,- USD) a vyšší konfigurace nabídne 128 GB paměti. Pokud to porovnáte s klasickými 500GB disky, které najdete u Toshiby nebo Aceru, je rozdíl jasný. Pokud jste vášnivým videofilem, měl byste zřejmě investovat do externího pevného disku.

MacBook Air 2010 06 MacBook Air 2010 07 MacBook Air 2010 08 MacBook Air 2010 09 MacBook Air 2010 10

Výkon: nadšení či pláč?

Jedenáctipalcový MacBook Air má 1,4GHz Intel Core Duo SU9400, který je ULV (Ultra-Low Voltage) procesorem. Zůstává otázkou, proč je MacBook Air vybaven předchozí generací procesorů Intel. Současné notebooky Acer 1830T (Core i5-430UM) a Asus UL20FT-A1 (Core i3-330UM) běží na nejnovějších variantách procesorů Intel Core iX v ULV provedení, ale jsou mnohem výkonnější. Obě konfigurace MacBooku Air startuje s 2 GB DDR3 RAM, kterou můžete při koupi zdvojnásobit za příplatek 100 USD na 4 GB. I v tomto je většina vrstevníků MacBooku Air standardně vybavená již 4GB DDR3 RAM. Tyto dvě položky - procesor a operační paměť - mají výrazný význam na výkon.

Zde uvedené testy byly prováděny s Mac OS 10.6.4 (HandBrake, Cinebench R11.5 a Adobe Photoshop CS5). Mějte na paměti, že provozní testy nediktují, zda se kdy tyto úkony budou provádět s daným notebookem, ale to, jak je na tom v porovnání s jinými stroji ve své třídě. V tomto případě není jedenáctipalcový MacBook Air nijak extrémně výkonným notebookem. Trvalo téměř čtyřikrát déle (23 minut a 23 vteřin), než enkódoval video ve srovnání s notebookem Toshiba T235-S1350 (6:24). Protože je test s Photoshopem CS5 náročný na paměť, tak i zde to MacBook Air (14:03) projel s Asusem UL20FT-A1 (9:31) a Toshibou T235-S1350 (11:28).

Důvodem, proč se Apple rozhodl zůstat u starších Core 2 Duo, bylo, že může těžit z lepší grafické karty, konkrétně integrovaného Nvidia čipu. Grafický čip Nvidia GeForce 320M má pro MacBook Air z hlediska výkonu jednu spásnou vlastnost. I když to není ten druh notebooku, který byste přinesli na LAN party, je to lepší herní řešení, než integrované Intel grafické čipy, které používá Asus, Acer i Toshiba. Jeho 3DMark 06 skóre (4569 a 3984) byly nejméně třikrát lepší než u zbytku pole. Byl to jediný z dnes porovnávaných notebooků, který by mohl zvládnout naše intenzivní 3D herní dema Crysis a Lost Planet 2.

PCMark Vantage také zvýhodnil MacBook Air (4226), protože výrazný kus tohoto testu jede právě ve 3D. Lepší grafické řešení je tak přínosem pro přehrávání HD. Zkoušel jsem několik 1080p a 720p HD video klipů s vysokou přenosovou rychlostí a jedenáctipalcový MacBook Air je bez zaváhání přehrál. Pro ty, kteří by se obávali vysokých teplot, ukázalo měření teploměrem Fluke při přehrávání videa nebo renderování fotografie ve Photoshopu CS5 rozpětí mezi 28,3 ¬∞C a 30,5 ¬∞C. Z toho co jsem viděl, je problém nadměrného přehřívání velmi vzdálený.

Výkonnostní testy

Výdrž, zamyšlení, dodatek redakce

Součástí jedenáctipalcového MacBooku Air je 35Wh baterie. Ta zabírá uvnitř největší část a kapacitně odpovídá ekvivalentu 4článkové běžné baterii. To není mnoho, ale Apple z toho vytěžil dost. Podle Apple vám jedenáctipalcový MacBook Air sebere asi 5 hodin surfováním po netu. Testovali jsme i přehrávání MP4 videa v Mac OS 10.6.4, což je agresivnější způsob, jak vybít baterii, než surfování po netu. jedenáctipalcový MacBook Air skončil asi na 3 hodinách a 44 minutách. Budeme také provádět výdrž baterie na Windows 7 (přes BootCamp), pomocí MobileMark 2007, který odpovídá scénáři surfování na internetu (výsledky brzy dodáme). Prozatím můžeme říci, že to MacBook Air bude mít hodně těžké, soudě podle testu přehrávání videa, protože soupeři mají větší baterie. Toshiba (61Wh) i Asus (58Wh) skórovali v testu MobileMark 2007 s výdrží kolem 8 hodin.

MacBook Air 2010 11 MacBook Air 2010 12 MacBook Air 2010 13 MacBook Air 2010 14 MacBook Air 2010 15

Závěrečné zamyšlení

Ujišťujeme vás, že navzdory své velikosti, jedenáctipalcový Apple MacBook Air není netbook. Bude sdílet s třináctipalcovým MacBookem Air obdiv za nejhezčí a rozhodně nejtenčí notebook, které kdy kdo vyrobil. Nicméně, Apple standardy pro estetiku ubírají některé funkce, rychlost i výdrž baterie, ve kterých jedenáctipalcový MacBook Air spíše prohrával než vítězil. Nepomůže mu i vcelku vysoká cena, která se ještě navýší, pokud budete chtít větší operační paměť (místo 2GB raději 4GB) či úložiště (128GB SSD raději než 64GB SSD) či externí optickou mechaniku. Konečná cena pak výrazně přesáhne základní, bílý MacBook i MacBook Pro (oba s výkonnějším procesorem). Pokud bychom jedenáctipalcový MacBook Air posuzovali jen podle jeho výbavy, specifikací a ceny, dopadl by mnohem hůře.

Pokusím-li se na jedenáctipalcový MacBook Air podívat jako na celek, musím říci, že podle toho, co přijde v oblasti software - i když o tom nemohu mluvit, protože tato vylepšení ještě nejsou dostupná - je více, než jen designovou podívanou. S přidáním FaceTime (Apple aplikace pro videochat, který vám umožní komunikovat s přáteli s iPhone 4 a poslední generací iPod Touch), otevření oblíbeného App Store pro Mac OS 10, a odlehčení všech součástí softwaru, který je dodáván s balíkem iLife¬¥11, je 1jedenáctipalcový MacBook Air v podstatě iPad s plnou klávesnicí, na které spustíte plnohodnotné verze aplikací pro standardní operační systém. A je to nejlehčí a nejtenčí notebook, co kdy Apple vyrobil, na kterém můžete všechny tyto věci provozovat. Pokud však chcete praktický notebook s Windows, který stojí polovinu, běží rychleji a má více funkcí, stačí se podívat na Toshibu Satellite T235-S1350, který získal Editor¬¥s Choice ocenění v kategorii CULV notebooků.

MMF24

MacBook Air 2010 fly

Zdroj: PCMAG, autor: Cisco Cheng

Drobný návdavek redakce

Podle náznaků redaktora Cisco Chenga by se dalo usuzovat, že Apple chystá obdobný plán, o kterém již nějakou dobu hovoří Google. Tedy, využívat přenosná zařízení pouze jen jako "terminály" pro obsluhu aplikací spuštěných na výkonných serverech poskytovatele. Takový terminál nepotřebuje vysoký výkon procesoru, ale na druhou stranu je důležitý výkonný grafický čip pro kvalitní zobrazování akcí, které se dějí kdesi daleko. A nakonec samozřejmě i dostatečně rychlý přenos dat pro bezchybnou komunikaci terminálu s hostitelským serverem. Těmto nárokům zhruba odpovídá konfigurace MacBooku Air.

Můžeme se tedy v budoucnosti, a je možné, že ne až tak vzdálené, dočkat vymizení aplikací na počítačích uživatelů a jejich nákupu. Ty by mělo nahradit využívání služeb, poskytujících tyto aplikace na dálku. Odpadlo by tak několik problémů jak pro vývojáře a výrobce SW v omezení či úplnému zrušení nelegálního používání aplikac, tak i pro uživatele v podobě poklesu nároků na výkon HW, který by museli relativně draze platit. A to se zároveň rovná i nižším nárokům na spotřebu energie a delší výdrž přenosného zařízení, ať už to bude MacBook Air, iPad či zcela nová zařízení, která nás jistě ještě čekají.