Hlavní navigace

Apple vydal macOS Mojave: přináší tmavý vzhled a kopec novinek

25. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Necelé čtyři měsíce od vydání první betaverze macOS 10.14 Mojave konečně vyšla finální verze systému. Letošní aktualizace má několik zlepšováků ukrytých uvnitř, ta největší novinka je ale vidět hned na první pohled. Upgradovat mohou všichni ti, kterým už běžela High Sierra. Mezi podporovanými počítači jsou tyto řady Maců:

  • MacBook (začátek roku 2015 nebo novější)
  • MacBook Air (polovina roku 2012 nebo novější)
  • MacBook Pro (polovina roku 2012 nebo novější)
  • Mac mini (konec roku 2012 nebo novější)
  • iMac (konec roku 2012 nebo novější)
  • iMac Pro (2017)
  • Mac Pro (konec roku 2013; modely z poloviny roku 2010 a poloviny roku 2012 s doporučenými grafickými kartami, které podporují Metal)

Temná budoucnost

Hlavním tahákem nového systému je tmavý motiv, který systémové lišty, okna a hlavní aplikace přepne do černo-šedých odstínů. Uživatelé si to můžou zapnout ručně, případně nastavit automatické stmívání v konkrétní hodinu. Aplikace třetích stran mohou využít API, které bude motiv rovněž přepínat. Tak to už funguje i ve Windows 10.

Apple to dokonce spojil s funkcí dynamický plocha, která podle denní doby bude měnit nejen motiv, ale také tapetu. Efektní je to především na výchozím obrázku písečné duny, která byla z jednoho místa vyfocená v různý čas, takže se kromě okolního světla mění i vržené stíny.

Zajímavým zlepšovákem jsou Sady. Pokud máte na ploše desítky různých souborů, budete si je moci jedním kliknutím nechat setřídit podle typu dokumentu nebo metadat. macOS do jedné složky vloží všechny fotky, do další PDF atd.

S Mojave vyšly i aktualizace klíčových aplikací
S Mojave vyšly i aktualizace klíčových aplikací
Mojave má téměř 5 GB
Mojave má téměř 5 GB
Dynamická plocha
Dynamická plocha
Světlý vzhled
Světlý vzhled
Tmavý vzhled
Tmavý vzhled
Náhled ve Finderu zobrazí i detailní metadata
Náhled ve Finderu zobrazí i detailní metadata
Nová anotace dokumentů dovolí upravit i PDF
Nová anotace dokumentů dovolí upravit i PDF
Aplikace Akcie přišla z iOS
Aplikace Akcie přišla z iOS
Nový Mac App Store
Nový Mac App Store
Weby v Safari už s favicony
Weby v Safari už s favicony
Nepořádek na ploše
Nepořádek na ploše
Sady uklidí soubory do virtuálních složek
Sady uklidí soubory do virtuálních složek

Práci bude usnadňovat také souborový správce Finder. Přibude galeriové zobrazení, takže soubory uvidíte jako filmový pás, nad kterým budou náhledy. Skrz boční menu půjde soubory jednoduše upravovat i bez spouštění aplikací. Fotky otočíte, video střihnete, PDF vyplníte… U fotek se na boku zobrazí i detailní EXIF.

Zjednoduší se též snímání screenshotů (zkratkou Shift+Cmd+5) nebo nahrávání dění na ploše. Přibude lišta, přes kterou zvolíte, jestli chcete snímat celou plochu, okno nebo vybranou oblast. Zároveň zvolíte, kam se budou soubory ukládat.

Bezpečnost především

Pomocí funkce Fotoaparát přes Kontinuitu uděláte z iPhonu skener. Pokud poblíž Macu budete fotit, snímky se rovnou pošlou do některé z kancelářských aplikací. FaceTime stejně jako v iOS 12.1 nabídne videohovor pro až 32 lidí, novinka ale bude zpřístupněna až později. Aplikace, které budou chtít získat přístup k webkameře, mikrofonu, e-mailům nebo zprávám, budete muset nejdříve schválit.

Safari zase stejně jako na mobilní platformě bude upozorňovat na weby, které vás sledují a blokovat retargeting reklam. Prohlížeč se dokonce naučí generovat bezpečná hesla a konečně si uživatelé budou moci u panelů zapnout zobrazování faviconek, takže otevřené stránky půjde vizuálně odlišit.

KL24

Velkou novinkou je aktualizovaný Mac App Store. Obchod se softwarem pro mobily dostal novou podobu loni, desktopy se redesignu dočkají až letos. Kromě toho bude Apple doporučovat kvalitní aplikace a nabízet různé tipy. Ve Storu bude nově Office 365 a Adobe Lightroom CC.

Hlavně však vývojáři budou moci snadno portovat aplikace z iOS na macOS. Apple tak sám převedl Zprávy, Akcie, Diktafon a Home pro ovládání chytré domácnosti. Tvůrci třetích stran tuto možnost nicméně dostanou až příští rok.

Byl pro vás článek přínosný?