Hlavní navigace

Víc o MicroLED displejích od Apple. Jsou pro hodinky, chytré brýle, ale i velké monitory

6. 4. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
MicroLED panely od Applu by se mohly objevit na trhu už příští rok.

Nedávno jsme zde psali o vývojových pracích firmy Apple na technologii vlastních obrazovek typu MicroLED. Tato technologie by mohla být dokonalejší náhradou obrazovek OLED, které jsou samy potenciálně lepší náhradou za dnes standardní LCD obrazovky, ale trpí různými problémy, které brání jejich zmasovění. Z Tchaj-wanu nyní prosákly nějaké bližší informace o tom, jaké mají mít Applem momentálně chystané displeje parametry a v jakých výrobcích by se mohly ukázat. Asi nepřekvapí, že prvním jmenovaným produktem by měly být chytré hodinky, tedy Apple Watch, které momentálně mají obrazovku OLED. DigiTimes píše, že dle informátorů citovaných analytikem Lukem Linem z DigiTimes Research, chystá Apple dva druhy malých panelů MicroLED pro drobná zařízení. Pro hodinky je určen první z nich, jenž má údajně úhlopříčku 1,3–1,4 palce (okolo 3,5 cm).

MicroLED půjde do připravovaných AR brýlí, ale i velkých obrazovek

Vedlo toho ale Apple chystá ještě o něco menší variantu, která má dosahovat úhlopříček okolo 0,8 – 0,9 palce (circa 2,15 cm). Zde je zajímavé i údajné určení těchto displejů. Prý mají totiž být využité v nositelných zařízeních pro rozšířenou realitu („AR“). Momentálně Apple nic takového neprodává, ale zdá se tedy, že by jednou mohl a na podobných věcech pracuje. Podle velikosti by asi mohlo jít o AR brýle ve stylu Google Glass.

Apple ale zřejmě nepočítá jen s miniaturními MicroLED, ale také s většími obrazovkami. To by mohlo být velmi důležité pro svět monitorů a televizí a představovat příslib, že by MicroLED mohly nakonec v této oblasti uspět. Tyto velké panely MicroLED jsou údajně určené pro zařízení „výrazně větší než MacBook“. To by snad mohlo zahrnovat All-in-One počítače, stolní monitory, nebo dokonce televizní formát. Technologie těchto panelů bude ale odlišná. Zatímco u malých panelů jsou miniaturní LED aplikovány na křemíkový substrát (Apple na vývoji pracuje s TSMC), zde má prý být substrát na bázi TFT.

KL24

Informační materiál k technologii MicroLED od TrendForce Informační materiál k technologii MicroLED od TrendForce

Už v roce 2019?

Displej pro hodinky by údajně mohl na trh přijít už překvapivě brzy, výroba by údajně mohla začít už třeba v roce 2019 nebo v druhé polovině roku 2018. Reálně by ale prý mohl být nasazen jen v nejdražších verzích hodinek. Náklady však prý budou vysoké, výrobní cena by mohla podle Lina být 4× až 6× vyšší než u OLED panelů. Apple by možná mohl provést něco jako loni v telefonech, kdy konečně nasadil OLED obrazovku, ale jen v luxusnějším modelu Iphone X, u nějž zároveň zvedl cenu proti svým předchozím telefonům.

Velký panel MicroLED má patrně přijít do výroby později, nejdřív v roce 2019, ale potenciálně i za delší dobu. Je jasné, že zde asi bude technická obtížnost vyšší. Nejmenší displej pro domnělé AR brýle zatím údajně nemá stanoven harmonogram pro masovou výrobu, což může být tím, že toto zařízení je ještě vzdálené. Ovšem je také možné, že důvodem je vyšší hustota pixelů, vyžadovaná u těchto displejů ve srovnání s obrazovkami první generace pro hodinky.

Byl pro vás článek přínosný?