Hlavní navigace

Apple opět mění výrobce grafik: příští MacBooky budou s nVidií

23. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple se rozhodl opět změnit dodavatele grafických karet pro svoje přístroje. Zatímco před třemi lety jablečná společnost vydala prohlášení, že Nvidia už nikdy víc a dočkali jsme se MacBooků s grafickými kartami od AMD, nyní Apple upřesňuje, že "nikdy" znamená tři roky a příští MacBooky budou mít zase grafiky od Nvidie.

Apple měl mít s AMD poněkud širší plány. MacBook Air se málem začal vyrábět nikoli s ULV čipy Sandy Bridge, ale s procesory AMD Llano, existovaly dokonce předprodukční vzorky. Nakonec se ale obě firmy rozkmotřily, protože AMD nebyla schopná vyrábět dostatečný objem APU. To tak může být částečný důvod, proč nyní Apple mění dodavatele GPU a jako po léta před tím ponesou MacBooky grafiku Nvidia GeForce.

Nvidia Apple určitě přijme, vzhledem k velikosti i prestiži objednávky by bylo velmi nerozumné kvůli korporátním sporům odmítnout dodávat GPU pro MacBooky. Apple si díky své velikosti může dovolit smělá prohlášení a měnit dodavatele, jak se jim zachce.

Co se týče velikosti objednávky, přestože prodeje notebooků stále rostou, GPU bude Apple nakupovat nejspíš méně než loni či předloni. MacBooky se snaží trefit do takové vyšší třídy, která vyhovuje všem, nesnaží se být ultimátními herními nástroji. Zatímco vyšší MacBooky Pro tu jsou i na hraní, nižší verze a MacBooky Air už nosí integrovanou grafiku, která se co do herního výkonu stále víc přibližuje průměru. Nová generace procesorů  Intelu, Ivy Bridge, má zdvojnásobit grafický výkon oproti Sandy Bridge, což znamená, že si téměř libovolnou hru zahrajete i na IGP a víc a víc MacBooků už bude mít pouze integrovaný čip.

CS24

Někdy na jaře 2012 bychom se tak měli dostat MacBooků Pro s procesory Intel Core iX-3xxxM, alias Ivy Bridge, a případně i s diskrétní grafikou Nvidia GeForce, pochopitelně přepínatelnou přes Optimus.

Zdroj: SemiAccurate