Hlavní navigace

Apple opět žaluje Nokii kvůli patentům

29. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Válka mezi Američany a Finy vypukla v další bitvu. Apple žaluje Nokii z porušování devíti patentů, tentokrát ale ne na území Spojených států, nýbrž ve Velké Británii. Patentové spory se už mezi výrobci táhnou už skoro rok a obvinění padlo z obou stran. Loni 22. října podala žalobu Nokia, protože Apple údajně porušil 10 jejich patentů, 11. prosince odpověděl Apple protižalobou kvůli 13 patentů. A letos v květnu přidali Finové další pět.

Další soudní kolo se má odehrát 1. listopadu (Apple vs. Nokia), na konci měsíce – 29. listopadu – pak vrcholí druhý spor (Nokia vs. Apple).

Případ z Británie není úplně nový, protože všech devět patentů se týká i amerického trhu, Apple jen chtěl přesunout vliv i na další území. Obě firmy požadují stažení konkurenčních výrobků z trhu.

Nokia není jediná, s kým Apple vede dlouhé spory. Na mušce má taky tchajwanského výrobce HTC. Apple tak bojuje s lídrem trhu se smartphony a zároveň skokanem, který jde iPhonu po krku s nabídkou nejlepších androidích přístrojů. A jak známo, Apple nechce licencovat své nápady konkurentům, takže jediným řešením je soud.

Zdroj: BusinessWeek