Hlavní navigace

HN: Apple je na cestě. Platit iPhonem půjde do konce roku

11. 9. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Bezkontaktní placení pomocí chytrých zařízení se v Česku rychle rozmáhá a v nějaké formě jej nabízejí nebo chystají téměř všechny tuzemské bankovní domy. Doposud ale všechny nabízené služby vyžadovaly telefon s Androidem či v případě Monety hodinky Fitbit nebo Garmin.

iPhony jsou mimo hru. Americká firma nedovoluje využít jejich NFC čipy k placení v jiné aplikaci než oficiální službě Apple Pay. I kdyby se české banky rozkrájely, bez souhlasu Tima Cooka a spol. nic neudělají. V posledních měsících nám ale několik bank potvrdilo, že kola se už dala do pohybu a spuštění Pay není daleko.

TIP: Přehled českých bank, které nabízejí platby mobilem a které to chystají

KL24

Dle dnešního článku v Hospodářských novinách Apple Pay v Česku odstartuje ještě před koncem roku, případně začátkem toho příštího. HN citují zdroj z bankovního prostředí, který tvrdí, že pokud vše půjde hladce, první banky by mohly Apple Pay spustit v listopadu nebo prosinci.

Apple tuto informaci nepotvrdí. Jednak s českými médii zásadně nekomunikuje a jednak ani v zahraničí nekomentuje chystané novinky. Rozšíření Pay do dalších zemí by ale mohl oznámit již zítra spolu s uvedením nových iPhonů. Apple Pay již ve světě funguje čtyři roky a momentálně funguje ve 30 zemích včetně sousedního Polska. Němci nebo Rakušané jsou ale rovněž teprve na čekací listině.

Byl pro vás článek přínosný?