Hlavní navigace

Apple podvádí falešnými snímky iPadu

12. 7. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

iPad je úspěšné zařízení, o tom není pochyb. Přerostlý iPhone má zaplnit mezeru někde mezi chytrými telefony, netbooky a e-čtečkou. Na webu se Apple chlubí, že jde také o perfektní volbu pro přehrávání videa. To nemusí být až taková pravda. Poměr stran 4:3 je vhodný pro klasickou televizi a s odřenýma ušima také pro materiál v 16:9.

Na stránkách je ovšem na iPadu předveden nový Star Trek, jehož obrázek musel dost upraven, aby vypadal líbivě. Vlevo je původní filmový zdroj (2,35:1) a vpravo úprava Applu. Pokud by se film nedeformovaně zvětšil na celou plochu displeje, vypadal by jako snímek nahoře. Dole je jeho reálná podoba s letterboxem (pruhy).

zdroj: damncoolpics.com

Docela rozdíl, nemyslíte? Barvy pomineme, to je otázkou nastavení přehrávače nebo konverze. Jenže na snímku je vidět rozdílná kompozice záběru. Tvář mladého Spocka je v případě iPadu téměř celá vidět a obraz uprostřed je také jaksi stlačen. Starý Spock je více schován za ramenem jeho syna.

Kdo může být více naštvaný? Fanoušci iPadu nebo trekkies?

CS24

Poměr 4:3 není vhodný pro video ani fotografii. I televizní společnosti si to už uvědomují. Apple udělal kompromis třeba kvůli lepšímu čtení knih, ale pro nedeformované video zkrátka nestačí. Pruhy jsou u 16:9 snesitelné, ale takový „podvod“ není příliš fér. Kdybyste si v iTunes mohli už takto upravený snímek stáhnout, brali bychom tyto výtky zpět. Ale toho se asi nedočkáme, vždyť by to bylo proti původnímu úmyslu režiséra/kameramana.

Zdroj: damncoolpics.com